eur:
392.98
usd:
362.9
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák

Kevesebb uniós támogatás érkezhet - a nap hírei

A kormány egyelőre a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését helyezi előtérbe - jelentette ki a pénzügyminiszter. Benyújtotta a Stop Soros törvénycsomagot a kormány, a menekültügyi főbiztosság a javaslat visszavonását követeli. Kizárta soraiból Dúró Dórát a Jobbik országgyűlési frakciója. A nap legfontosabb hírei május 29-én.

A közelmúltbeli piaci zavarok miatt a kormány inkább a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését helyezi előtérbe - jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Bloomberg hírügynökségnek adott nyilatkozatában közölte: a kabinet azt tervezi, hogy a költségvetés GDP-arányos hiányát az idén a megcélzott 2,4 százalék helyett 1,8 százalékra vagy annál is alacsonyabb szintre szorítja le. Hangsúlyozta: a szükséges intézkedések miatt a befektetőknek még várniuk kell a kabinet fiskális gazdaságélénkítő lépéseire.

A korábbi kohéziós támogatás összegénél ötödével kevesebbet irányoz elő Magyarország számára az Európai Bizottság a 2021-ben kezdődő költségvetési időszakra. A brüsszeli testület már korábban bejelentette, hogy változtatni akar a forráselosztás módján. A következő uniós büdzséből több pénz jutna azoknak a tagállamoknak, amelyeknél magasabb a fiatalkori munkanélküliség aránya, illetve több menekültet fogadtak be.

Hódítója és nyertese akar lenni Magyarország a digitális világnak - mondta a kormányfő. Orbán Viktor az Ericsson budapesti fejlesztő központjának megnyitóján úgy vélte: a digitális gazdaság már most stratégiai jelentőségű Magyarországon, de még számos kis- és közepes vállalkozásra és mérnökre van szükség.

Benyújtotta a Stop Soros törvénycsomagot az Országgyűlésnek a kormány. Ez alapján önálló büntető törvénykönyvi tényállás lesz az illegális bevándorlás szervezése. A Fidesz a héten benyújtja az előterjesztéshez kapcsolódó alkotmány-módosítási javaslatot is, így az Országgyűlés párhuzamosan tárgyalná a két indítványt.

Az úgynevezett Stop Soros törvénytervezet visszavonására szólította fel a magyar kormányt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatala. A szervezet álláspontja szerint a jogszabály jelentősen korlátozná a civil szervezeteket és a magánszemélyeket a menekültek és a menedékkérők támogatásában, emellett tovább szítaná a feszült közhangulatot és a növekvő idegengyűlöletet.

Kormányközi munkacsoport létrehozását javasolja Magyarország az ukrán oktatási törvény ügyében - közölte New Yorkban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülése előtt elmondta: a testület feladat az lenne, hogy figyelemmel kísérje a Velencei Bizottság vonatkozó döntésének végrehajtását.

Bizalomvesztés miatt kizárta soraiból Dúró Dórát a Jobbik országgyűlési frakciója. Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője közölte: a képviselőcsoport bomlasztásnak tartja azt, hogy Dúró Dóra csatlakozott a Toroczkai László által alapított platformhoz.

Bírósági vezetők szerint a bírósági szervezet jövőjét veszélyezteti az Országos Bírói Tanács tevékenysége. Az összes ítélőtáblai és - egy kivételével - valamennyi törvényszéki elnök nyílt levelében azt írta: a testület néhány tagja személyes érdekei vagy egyéni sértettsége okán kockára teszi a bírói kar és vezetői közös munkájának eredményeit.

Felmentette az úgynevezett kémper vádlottjait a Kúria, amely helyben hagyta a másodfokú bíróság ítéletét. Az ügyészség 2011-ben kémkedés és más bűncselekmények miatt emelt vádat Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter, Galambos Lajos és Laborcz Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatói és egy magánszemély ellen.

Elfogadta a kiküldött munkavállalókra vonatkozó uniós szabályozás módosítását az Európai Parlament. Az új szabályok alapján a jövőben a kiküldött dolgozóknak a helyiekkel egyenlő bérek és munkakörülmények járnak majd. A módosítások ugyanakkor nem érintik a fuvarozói szektort.

Az afrikai és más fejlődő országoknak nyújtandó, egyfajta újabb Marshall-tervvel látja megoldhatónak az Európára nehezedő menekültválság rendezését Soros György. A magyar származású amerikai üzletember egy párizsi konferencián az unió súlyos egzisztenciális válságával indokolta a segélyprogram szükségességét.

Olaszországban akadályokba ütközik a szakértői kormány felállítása, miután eredménytelenül zárult az államfő és a megbízott miniszterelnök találkozója. Elemzők szerint Carlo Cottarelli nehezen talál minisztereket egy olyan kabinetbe, amely biztosan nem kap bizalmat a parlamentben és eleve kudarcra van ítélve.

Terrorcselekmény miatt indít nyomozást a belga szövetségi ügyészség a liege-i lövöldözés ügyében. Az incidensben a támadó 2 rendőrrel és 1 civillel végzett, mielőtt agyonlőtték.

Eredmény nélkül ért véget a kutatás a 2014-ben eltűnt maláj utasszállító roncsai után. A vizsgálatot végző amerikai magáncég január óta mintegy 112 ezer négyzetkilométernyi területen vizsgálta át az aljzatot az Indiai-óceán déli részén, de hiába. A Malaysia Airlines járata Kuala Lumpurból tartott Pekingbe 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án, amikor nyoma veszett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×