eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút ad a 180 perc című műsorban 2017. december 22-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Orbán Viktor: csigavér, hosszú vita lesz

A Miniszterelnöki Kormányiroda feladata lesz a minisztériumok közigazgatási államtitkárainak koordinálása, valamint egy egységes hírszerzési központ is létrejön - jelentette be Orbán Viktor kormányfő.

Az új kormányban Varga Mihály a gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes, míg Pintér Sándor a nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök-helyettes lesz – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió műsorában. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felel majd miniszterelnök-helyettesként.

A kormányfő kiemelte:

a kabinet céljai nem változnak.

Ezek közé tartozik a teljes foglalkoztatottság, ezért továbbra is adócsökkentést terveznek, a gyermeket nevelő családok támogatása, a nyugdíjasokkal kötött megállapodás folytatása, valamint az ország általános biztonságának és nyugalmának fenntartása.

Kereszténydemokrata szellemiségű kormány lesz – mondta Orbán Viktor. Kifejtette: a kabinet hét tagja profi politikus, míg a többi tagja a politikán kívül gyűjtötte össze tekintélyét, tudását.

Közölte, hogy az újonnan felálló, közvetlenül az irányításával működő Miniszterelnöki Kormányiroda feladata a közigazgatási államtitkárok koordinálása lesz, továbbá ide rendelik a KEHI-t és létrejön egy egységes hírszerzési központ is.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy "végigviszik" azt a migrációellenes alkotmánymódosítást, amelyet 2016-ban nem sikerült elfogadni.

Ehhez kapcsolódik a "Stop Soros" törvénycsomag is - tette hozzá, úgy fogalmazva utóbbi javaslatról, hogy szeretné, ha "Soros árnyékhadserege feljönne a fényre".

Csigavér, hosszú vita lesz

- mondta Orbán Viktor az EU új, a 2021-2027-es költségvetési tervezetéről, amelyet szerdán mutattak be Brüsszelben.

„Minden szamárság és okos dolog is el fog hangzani, amíg megalkotják a büdzsét. Mi nyugodtan, higgadtan, a saját érdekeinket képviselve részt veszünk ebben a vitában” - emelte ki.

A kormányfő két területet említett, amelyben Magyarország határozott álláspontot képvisel majd.

  • nem kellene pénzt adni a migránsoknak, ezt mindenki oldja meg a saját költségvetéséből,
  • nem támogatják a franciákkal együtt, hogy a mezőgazdaságra fordított összegek csökkenjenek.

A többi ügyben lassú víz partot mos elvet javasol a miniszterelnök.

"Amíg a magyarok azt nem mondják, hogy mehet, addig nincs költségvetés" - hívta fel a figyelmet.

Az Európai Néppárt vezetőivel szerdán tartott egyeztetéséről azt mondta, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokra való felkészülésről volt szó. Úgy fogalmazott, ez egy nagy népszavazás és konzultáció lesz a migrációról és bevándorlásról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×