eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán

Tavaszi csúcsforgalom a gyermeksebészeteken: itt a baleset-megelőzési útmutató

Tavasszal felnőtt, gyermek egyaránt élvezi, hogy a téli bezártság után végre ismét kiszabadulhat a természetbe. A mozgás iránti vágy következményei azonban a gyermeksebészeteken is érzékelhetők. A jó idő beköszöntével a gyermektraumatológiai osztályokon gyakran megháromszorozódik a páciensek száma - tudtuk meg Kőnig Róbert gyermeksebész-szakorvostól, gyermektraumatológustól.

Kőnig Róbert szerint tavasszal, a jó idő kezdetekor ugrásszerű növekedés észlelhető a balesetek számában. "Amikor az igazi tavasz kicsalogat mindenkit a szabadba, akkor

háromszor annyian keresik fel traumatológiai problémával az ambulanciát"

- tette hozzá.

A gyermeksebész-szakorvos szerint az is közrejátszhat ilyenkor, hogy a gyerekek tanulási folyamata kicsit más, mint a felnőtteké.

"Az öt-hat éves korosztály, amelyik már elvileg megtanulta, hogy kell mászókán mászni, vagy biciklizni, de a következő évben, a tél elteltével olyannyira kiesik a rutinból, hogy baleset lesz belőle. Ez tehát a rutintalanság. A másik baleseti faktor pedig az, hogy buzog bennük egyfajta bizonyítási vágy a szülők és társaik felé, meg akarják mutatni" - mondta az orvos.

Kőnig Róbert kifejtette, hogy a gyermekek különböző életfázisaiban vannak bizonyos sérüléstípusok:

"Négyéves korig a fejsérülésekkel találkozom a legtöbbször, az idősebbeknél jönnek a felső végtagi sérülések azért, mert védik a fejüket. A tinédzser korban pedig nagyon változatos képet látunk: vannak, akik extrém sportokat űznek, ott extrém sérülések láthatók" - mondta.

Szülői felelősség

A szakorvos szerint a szülőknek nagyon nagy felelősségük, és feladatuk van abban, hogy gyerekeik elkerüljék az esetleges baleseteket. Az első és legfontosabb feladat a példamutatás. Ha elvárom a gyermekemtől, hogy sisakban biciklizzen, akkor nekem is abban kell.

"Akkor biztos lehetek benne, ha nem látom a gyermekemet, akkor is rajta van a sisak, mert ezt a példát látja a szüleitől"

- tette hozzá a szakorvos.

A következő nagyon fontos dolog, a megelőzés, ami beszélgetést jelent szülő és gyermek között.

"Mondjuk el újra a szabályokat, hogy mit lehet csinálni, és mit nem. Minél kisebbek a gyerekek, annál többször mondjuk el"

Kőnig Róbert szerint nem célravezető, ha úgy beszélünk a gyerekkel, mint a katonaságnál, mert az már egyfajta tiltás, amit a gyermekek természetüknél fogva nem fognak elfogadni. A szakorvos ehelyett azt javasolja, hogy példákkal meséljünk nekik, és közben világosítsuk fel őket, hogy az a szikla veszélyes, le lehet esni róla.

"Ha leesel, meg fogod ütni magad, ha megütöd magad, akkor fájni fog.

Ha végigvezetjük a gondolatot az ő szintjükön, akkor ők hamar felfogják és megértik, hogy mit miért kell csinálni" - hangsúlyozta a szakorvos.

A teljes beszélgetést meghallgathatja az InfoRádió Családi hét című magazinműsorának április 23-i adásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×