eur:
394.84
usd:
367.72
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A Sió-csatorna és a Kapos folyó találkozása Tolnanémedinél 2018. március 26-án. A Balaton magas vízállása miatt a Sió-csatornán keresztül folyamatosan engedik a vizet a tóból.
Nyitókép: Jánossy Gergely

Hetekig tart a balatoni Sió-zsilip elzárása

Elkezdték a Sió-zsilip fokozatos elzárását, bár a Balaton vízszintje még mindig az átlagosnál magasabb. A folyamat hetekig tart, mert különben a Sió partján történne katasztrófa.

Kedd este 18 óra 30 perckor kezdték elzárni a Sió-zsilipet. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta, három okból volt erre szükség:

  • az erős napsütés és szél miatt már erősen párolog a Balaton vize, így segít az időjárás is a vízszint csökkentésében,
  • a beérkező víz mennyisége kevesebb, mint amennyit leengednek,
  • a fokozatos csökkentés miatt április 22-re csökken majd a vízeresztés sebessége a felére, akkor másodpercenként harminc köbmétert engednek majd le (hirtelen nem is lehet leállítani, mert akkor a Sió felázott partja beszakadna, úgynevezett suvadás történne).

A Sió mentén komoly belvízvédelmi készültség van, sok mezőgazdasági terület víz alatt van, ezen is sokat javít majd, ha szép lassan elzárják a zsilipet - magyarázta a szóvivő.

"A klímaváltozás, a szélsőségek miatt az a jó, ha elegendő víz van a mederben, amikor kezdődik a szezon.

Egy kicsit melegebb nyár esetében 40 centi is el tud párologni a Balaton vizéből augusztus végére. Mindenki emlékszik 2012 augusztusára, amikor a déli parton be kellett sétálni a mederbe.

Ez rosszat tesz az idegenforgalomnak, ezért célszerű a vízszint magasabban tartása ebben az időszakban" - mondta Siklós Gabriella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×