eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Bírálja a magyarországi jogállamiság helyzetét az EP illetékes bizottságának külön jelentéstervezete - a nap hírei

A törvényi határidő előtt egy nappal megérkezett az összes külképviseleti urna a Nemzeti Választási Irodához. Sajtójelentések szerint több felderítő vadászgép is felszállt a NATO olaszországi támaszpontjairól Szíria irányába.

Súlyosan bírálja a magyarországi jogállamiság helyzetét az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának külön jelentéstervezete. A Fidesz EP-képviselői politikai támadásnak tartják a dokumentumot. A Judith Sargentini zöldpárti jelentéstevő által ismertetett tervezet szerint Magyarországon fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, ezért indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítása. A várhatóan júniusban szavazásra bocsátandó jelentés ősszel kerül az Európai Parlament plenáris ülése elé.

A Velencei Bizottság megvizsgálja a Stop Soros törvénycsomagot. Erre az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének jogi és emberi jogi bizottsága kérte föl a jogászokból álló tanácsadó testületet. A Fidesz-frakció szóvivője a parlamenti választás másnapján arról számolt be, hogy a kétharmados többség birtokában a Stop Soros törvénycsomagot az elsők között fogadhatja majd el az új Országgyűlés megalakulása után.

A törvényi határidő előtt egy nappal megérkezett az összes külképviseleti urna a Nemzeti Választási Irodához. A testület tájékoztatása szerint a 118 külképviseleten 51.854 választópolgár adta le szavazatát. A Nemzeti Választási Iroda közben elérhetővé tette internetes oldalán a szavazóköri papíralapú jegyzőkönyvek szkennelt változatát is. A választókerületi eredményeket az ottani bizottságok szombaton állapítják meg. Összesen több mint 266 ezer levélszavazat érkezett a Nemzeti Választási Irodához, ezek többségét a külképviseleteken adták le. Ezek közül csaknem 195 ezerben volt érvényes az azonosító nyilatkozat.

Néhány napon belül kidolgozzák az MSZP-Párbeszéd szövetség jogi kereteit - mondta Karácsony Gergely. A Párbeszéd társelnöke azt hangsúlyozta, hogy a szövetséget fenn kell tartani, sőt szélesíteni kell a következő években. Erről beszélt Tóth Bertalan is, aki indul az MSZP elnöki posztjáért. Hangsúlyozta, hogy csak akkor vállalja a párt vezetését, ha az MSZP nem zárkózik be, hanem megerősíti szövetségeit. Korábban Kunhalmi Ágnes is azt mondta, hogy vállalná a szocialista párt vezetését. A szocialisták választmánya jövő szombaton értékeli az eredményeket és várhatóan június közepére hívja össze az MSZP tisztújító kongresszusát.

Hamarosan véget ér a Duna Aréna átépítése - közölte a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa. Fürjes Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a tavalyi vizes világbajnokságra felépült ideiglenes lelátókat elbontották, a létesítmény májusban a szinkronúszó világkupának ad otthont, a nagyközönség pedig azt követően veheti majd birtokba. Hozzátette: a Duna Arénát a versenyzők és a felnőtt lakosság mellett a környékbeli iskolák is használhatják majd. Szólt arról, hogy megfelelő ütemben zajlik az új Puskás Ferenc Stadion építése, 2019 végére kell elkészülnie.

A felvidéki etnikai tisztogatásról máig túl kevesen tudnak, sokáig nem lehetett beszélni róla - mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Németh Zsolt a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából Budapesten beszélt erről. A fideszes politikus, a Rákóczi szövetség tagja úgy fogalmazott: ma olyan viszonyokat kell teremteni, amelyek megelőzik egyes helyzetek elmérgesedését és feloldják a konfliktusokat. 1947-ben ezen a napon kezdődött a szlovákiai magyar lakosság kitelepítése Felvidékről.

Az emlékezést és az oktatást nevezte a jobb világ egyetlen biztosítékának a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban Izrael budapesti nagykövete. Jószéf Amrani a holokauszt-emléknap alkalmából rendezett megemlékezésen beszélt erről. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: minden keresztény, polgári értékrenden álló magyar család szíve mélyén hordozza zsidó honfitársai elvesztésének mély és örökké fájó emlékét. Izraelben megszólaltak a szirénák és két percre megállt az élet a holokauszt-napon.

Megszavazta a 94,2 milliárd forint osztalék kifizetését a Mol közgyűlése. A részvényenkénti osztalék 127 forint 50 fillér. A részvényesek jóváhagyták az igazgatóság jelentését a tavalyi pénzügyi teljesítményről. A közgyűlés újraválasztotta Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, mint igazgatósági tagot. Áldott Zoltán helyére Fasimon Sándort, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatóját javasolja a Mol az INA igazgatóságának új elnökévé, erről a horvát cégnek kell döntenie.

Az idén 23 forint osztalékot fizet részvényenként a Rába Nyrt. A részvényesek közgyűlése újabb 3 évre Pintér István vezérigazgatót választotta meg az igazgatóság elnökének. A Rába 2002 után tavaly fizetett először osztalékot részvényeseinek, miután 2016-ban lezárult a hitelmentesítési programja. Az osztalékot a társaság a tavalyi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalékból fizeti ezer forintos névértékű részvényenként.

Több felderítő vadászgép is felszállt a NATO olaszországi támaszpontjairól Szíria irányába olasz sajtójelentések szerint. Washington még nem döntött a katonai csapásról, keresi a bizonyítékot arra, hogy a szíriai rezsim vegyifegyvert vetett be Dúma városában. Franciaország viszont bejelentette: bizonyítani tudja a vegyi támadást és az információk kiértékelése után dönt arról, hogy válaszcsapást hajt-e végre. London sem hozott még végleges döntést. Moszkva szerint nincs bizonyíték a nyugati vádakra. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet négy nyomozója a tervek szerint szombaton megkezdi a helyszíni vizsgálatokat.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×