eur:
392.92
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Aranyos muflonbébik születtek a Budakeszi Vadasparkban

Három muflon bárány, köztük egy muflon iker született a Budakeszi Vadasparkban. A faj jellegzetességeiről Jóba Katalint, a vadaspark munkatársa beszélt.

A muflon egy zsákmányállat, így jellemző rá, hogy születése után elég hamar lábra áll a kicsi, és hamar követni kezdi az anyját. A Vadaspark munkatársa szerint a muflonbébik fél-egy órán belül már lábra állnak, és követik az anyjukat.

Ami nagyon különleges a mostani három kis muflonbáránynál, hogy úgy tűnik, hogy egy iker is van köztük, ami a muflonoknál rendkívül ritka.

"Ami egyértelművé teszi, vagy valószínűsíti az iker ellést, hogy a két kis bárány együtt mozog és egy anyát követ, ellenben a harmadik kicsivel, aki úgy tűnik, hogy egy másik anya után megy mindig"

- mondta Jóba Katalin, a vadaspark munkatársa.

A muflonok egyébként szociális állatok, kifejezetten kedvelik a társaságot, ráadásul nagyon gondoskodó lények is. Az anyajuh nemcsak saját bárányát, de a csoporthoz tartozó összes kicsit sajátjaként védelmezi.

A felnőtt muflonoknál a kosokat nagyon könnyű megismerni a gyönyörű szép csigás szarvukról, amit mufloncsigának is hívnak, a juhok pedig jellemzően szürkés-barnás színezetűek és kisebbek a kosoknál.

"A kisbárányok tejkaramellás-halványbarnás színezettel jönnek a világra, ami azért nagyszerű, mert így jobban el tudnak rejtőzködni a természetben, és így kevésbé tudják észrevenni a ragadozók" - mondta Jóba Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×