eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Fontos tudni: így előzhetőek meg a betegségek

Fontos tudni: így előzhetőek meg a betegségek

Újabb kampányt indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely arra hívja fel a gyerekek figyelmét, hogy az élelmiszer eredetű megbetegedések nagy többsége megelőzhető. Kasza Gyula, a Nébih programfelelőse hozzátette: a program keretében egyre több óvodát keresnek fel.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai hetente látogatnak el óvodákba, ahol nagyjából 20 perces rövid, játékos foglalkozással hívják fel a figyelmet az élelmiszerbiztonság, a higiénikus és célirányos élelmiszer-vásárlás, a helyes élelmiszer-tárolás, valamint az alapos kézmosás fontosságára.

A Nébih „Ételt csak okosan!” kampányának csapata hetente 2-3 óvodában tartja meg az élelmiszer-biztonsági foglalkozásokat.

Kasza Gyula programfelelős közölte: a célcsoportot azért a gyerekek adják, mert ők jelentik a jövő fogyasztóit, és rajtuk keresztül lehet elérni a szülőket és a pedagógusokat is. Az élelmiszer eredetű megbetegedések – fertőzések, hasmenés, gyomorrontás, mérgezéses tünetek – 70 százaléka megelőzhető – emelte ki.

A kampány része az óvodás korú gyermekek szemléletformálása, elsősorban játékokon keresztül. A tudatos vásárlói magatartás kialakításában nélkülözhetetlenek a már kora gyermekkorban elsajátított ismeretek. Az óvodában, majd később iskolában megszerzett tudás alapot biztosít ahhoz, hogy a gyerekek felnőttként magabiztosan eligazodhassanak élelmiszer-biztonsági kérdésekben.

A foglalkozásokon a gyermekek egy mágnestábla és apró, műanyag élelmiszerek segítségével eljátsszák a bevásárlást, miközben lehetőség nyílik a helyes szokások interaktív átadására.

A bevásárlás végeztével az otthoni teendőkre irányul a figyelem, amikor is a helyes kézmosás fontosságával és az élelmiszerek megfelelő tárolásának alapszabályaival ismerkedhetnek meg az ovisok. Az óvodai játékos bemutatóhoz kapcsolódik a „Tiszta kézzel” című kiadvány, a kézmosás fontosságáról. Ha a gyerekek helyesen végzik el a kitűzött feladatokat, akkor a végén szuperhős igazolványt kapnak.

A Nébih a közeljövőben a budapesti intézmények mellett az ország területén működő önkormányzati, alapítványi és egyházi fenntartású óvodákat is tervezi bevonni a programba. Az óvodák egész évben, folyamatosan csatlakozhatnak a programhoz.

Az interaktív bemutató ingyenes, az intézmények részvételi szándékukat az info@eteltcsakokosan.hu e-mail címen közvetlenül is jelezhetik.

A programfelelős hozzátette, hogy hamarosan indul az általános iskolai program, amelynek első eleme egy élelmiszer-pazarlást megelőző kampány lesz, majd ősszel az általános élelmiszer-biztonsági program mutatkozik be. Jövő tavasszal a fiatalabb felnőttek figyelmét is megragadnák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×