eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Jaguárikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Jaguárikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Egy hónapja születtek meg az egymásra egyáltalán nem hasonlító jaguárikrek, akiket a napokban be is mutattak.

Két nőstény jaguárkölyök született a Nyíregyházi Állatparkban. Az egyik fekete, de enyhén foltos, a másik sárga és foltos, mert a szüleik is különbözőek voltak. A Franciaországból, az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett tenyészpár hároméves nőstény tagja fekete, míg a négyéves hím sárga bundájú; az anyának a mostani volt az első ellése.

Jaguárikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Garamvölgyi László, a Nyíregyházi Állatpark állatorvosa az InfoRádiónak elmondta, a most született kicsik elől elzárták az apát, mivel a ragadozóknál a hím veszélyes lehet a kicsikre, így az utódgondozás csak a nőstényre hárul.

A jaguárok az élőhelyük pusztulása miatt a veszélyeztetett fajokhoz tartoznak, ezért még nagyobb szerepe van a fogságban születő jaguároknak, hogy a fogságban élő populáció száma legalább állandó legyen vagy növekedjen. "Ez a két kicsi is azt mutatja, hogy a jaguárok nálunk jól érzik magukat, és az elmúlt években sem volt szokatlan, ha kis jaguárok születtek itt – tette hozzá Garamvölgyi László.

A jaguár Közép- és Dél-Amerika csúcsragadozója, elsősorban esőerdőkben él, de más területeken is előfordulhat. Harapása igen erős, így élőhelyén a teknősök, a tapírok vagy akár a kajmánok elejtése sem jelent neki problémát. 

A fajmegőrzési program lényege, hogy európai szinten koordinálják az egyes fajokhoz tartozó állatok elhelyezését különböző állatkertekben, így kerülhetők el, hogy közeli genetikai állományú állatok egymással szaporodjanak. Ezért ezek nem beltenyésztett, hanem jó genetikai értékű állatok. Ha a kicsik felnőnek, idővel elkerülhetnek külföldi állatkertekbe, ahogy a szüleik is külföldről érkeztek Nyíregyházára - mondta az állatpark állatorvosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×