eur:
392.5
usd:
362.56
bux:
72003.53
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Honosítási eljárás: kormánytisztviselők ellen is vádat emeltek

Honosítási eljárásokkal kapcsolatos korrupciós bűncselekmények miatt emelt vádat tizenhat ember, köztük két kormánytisztviselő ellen a Fővárosi Főügyészség - közölte a vádhatóság.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleménye szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indult bűnügyben a honosítási kérelmeket intéző két kormánytisztviselő, a közvetítők és a kérelmeket benyújtó külföldi állampolgárok a vádlottak.

Az első- és a másodrendű vádlott - egy péceli és egy budapesti nő - kormánytisztviselőként dolgozott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal egyik budapesti kirendeltségén. Feladataik közé tartozott a honosítási kérelmek átvétele és nyilvántartási rendszerben való rögzítése.

A két vádlott 2014 januárja és 2015 márciusa között olyan külföldi állampolgárok egyszerűsített honosítási kérelmeit is befogadta, akik a magyar nyelvet nem értették és nem beszélték, ezáltal a törvényi feltételeknek nem feleltek meg.

A vádirat szerint a két kormánytisztviselő három társa - akik az elsőrendű vádlott ismerősei voltak - közvetítői szerepet töltöttek be. Két esetben a közvetítők pénzt is kértek az állampolgárság intézéséért a külföldiektől, akikkel közölték, hogy annak egy részét az állampolgársági ügyintéző - az elsőrendű vádlott - kapja.

A vádlottak a vád szerint tíz külföldi - köztük szerb, ukrán, orosz - állampolgár egyszerűsített honosítási ügyében jártak el jogellenesen.

A rendőrök az elsőrendű vádlottat 2015. március 18-án egy pénzátadás alkalmával tetten érték és elfogták. A másodrendű vádlott másnap reggel több, a honosítási kérelemmel kapcsolatos okiratot megsemmisített.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben több rendbeli hivatali visszaélés, valamint hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×