eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Ilyen parlamentünk lehet a választások után

Ilyen parlamentünk lehet a választások után

Közzétették az októberi közvélemény-kutatásokat a pártok népszerűségéről. Míg a Nézőpont Intézet szerint az MSZP történelmi mélypontra, 5 százalékos támogatottságra csökkent a teljes lakosság körében, addig a Tárki és a Publicus Intézet szerint a szocialista párt támogatottsága 10 százalékon stagnál. Abban mindegyik elemzés megegyezik, hogy a FIDESZ-KDNP népszerűsége kis mértékben emelkedett októberben.

Az ősszel is folytatódott a Fidesz-KDNP elmúlt bő két évét jellemző erősödés – mondta a Tárki Társadalomkutatási Intézet vezető elemzője az InfoRádiónak. Sík Endre szerint az ellenzéki pártok népszerűsége jelenleg stagnál.

Két éve folyamatosan emelkedik a koalíciós kormánypártok népszerűsége, ez így volt a legutóbbi negyedévben is. A három hónappal ezelőtti – teljes lakosság körét vizsgálva – 17 százalékos Fidesz-népszerűség tovább nőtt. A pártválasztókat nézve 55 százalékról 59 százalékra emelkedett a kormánypártra szavazók aránya, melyet főleg az egykori bizonytalanoknak köszönhet – mondta az elemző.

A Jobbik és az MSZP támogatottsága csökkent, míg az LMP és a Fidesz-KDNP erősödött – állapította meg a Nézőpont Intézet októberi közvélemény kutatása. Deák Dániel, a Nézőpont elemzője az InfoRádiónak elmondta, hogy a Jobbik és az MSZP is kiemelkedően alacsony támogatottságot ért el a 2014-es ciklus egészét nézve.

A Nézőpont szerint a Fidesz-KDNP a teljes lakosság körében jelenleg 31, míg a Jobbik 10, az MSZP pedig 5 százalékon áll. Utóbbi két párt a 2014-es országgyűlési választások óta most van a legalacsonyabb szinten. Ez a szocialistáknál történelmi mélypontot is jelent. A támogatók számának csökkenéséből az LMP tudott profitálni, amely a biztos pártválasztók között 7 százalékon áll – tette hozzá a Deák Dániel.

A listás választás tekintetében a Fidesz a legutóbbi választásokhoz hasonló eredményeket – 44 százalékot – hozna, a Jobbik 19, az MSZP 10, a Demokratikus Koalíció 8, az LMP 7 százalékot érne el. Rajtuk kívül a Momentum Mozgalom közelíti meg a bejutási küszöböt, jelenleg 4 százalékon áll. Az elemző szerint hatpárti parlamentre lehet számítani a 2018-as választásokat követően.

A Publicus Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint októberben a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot növekedve 26 százalék, az MSZP tábora változatlanul 10 százalék, míg a Jobbik népszerűsége egy százalékpontot csökkenve 10 százalék. A megkérdezettek több mint fele kormányváltozást szeretne, és a nem kormánypárti szavazók közel kétharmada szavazna egy baloldali együttműködésre, ha annak lenne esélye legyőzni a Fideszt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×