eur:
393.52
usd:
364.4
bux:
71840.93
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Döntött a Kúria, elindulhat a lavina

Döntött a Kúria, elindulhat a lavina

Nem lehet többé elkülönítve tanítani a roma gyerekeket - ezt mondta ki szerdai ítéletében a Kúria, döntésével - ritkaságképpen - azt is előírva, mit kell csinálni ehelyett. A kaposvári iskola szegregációs ügyének perét az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány 2013-ban indította el.

A Kúria precedens értékű ítéletet hozott a kaposvári szegregációs ügyben

– közölte Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ügyvédje, hozzátéve, hogy ez 2008-ra vezethető vissza, az alapítvány ugyanis akkor perelte be először az önkormányzatot szegregáció miatt. Kegye Adél felidézte, hogy 2010-ben a Legfelsőbb Bíróság ugyan elmarasztaló ítéletet hozott, azonban arról nem rendelkezett, hogy mi legyen az iskola sorsa. 2013-ban az alapítvány újra perelt, akkor már egy, szakértő által készített deszegregációs terv végrehajtását kérték jogorvoslat címén.

„Most a Kúria egyetértett velünk, hogy

meg kell szüntetni az elkülönítést,

nem lehet több gyereket beiskolázni a szegregált iskolába, felmenő rendszerben meg fog szűnni.”

A Kúria a döntését elsősorban a szegregáció megszüntetésének nemzetközi kötelezettségével indokolta, ami összefüggésbe hozható azzal is, hogy az Európai Unió tavaly májusban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az iskolai szegregáció miatt – vélekedett az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ügyvédje.

„A roma gyerekek kétharmada tanul valamilyen elkülönített oktatásban. Több száz szegregált iskola létezik Magyarországon.”

A mostani döntéshez az áttörést a tavaly novemberi másodfokú ítélet hozta, ami megtiltotta a gyerekek további beiskolázását – hangsúlyozta Kegye Adél. Hozzátette, nagyon fontos, hogy a bíróság

arra is kötelezte az önkormányzatot, hogy egy deszegregációs programmal készítse fel a befogadóiskolákat

– tette hozzá az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ügyvédje.

„A mai tárgyalás tétje az volt, hogy ezeket a deszegregációs folyamatokat le kell állítani vagy folytatni lehet.

Ez az első olyan magyar, sőt európai döntés, ami nemcsak deklarálja a szegregációt, hanem meg is mondja, hogy mit kell csinálni ilyen esetben.”

A mai döntés lavinát indíthat el, elképzelhető, hol más településen is ehhez, az egyetlen, valós megoldást hozó, jogi eszközhöz folyamodhatnak azok, akiknek elegük van az elkülönítésből – fogalmazott Kegye Adél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×