Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 7. vasárnap Ambrus
Miért olcsóbb a brazil csirke?

Miért olcsóbb a brazil csirke?

Már több, Brazíliából érkező, szalmonellával fertőzött, baromfihúst szállító hajót is visszafordított az Európai Unió. A Baromfi Terméktanács ezért a tengerentúli baromfi import csökkentésért, a behozatali szabályok szigorításáért lobbizik - mondta Csorbai Attila, a szervezet elnöke.

Jelentősen eltér a hazánkban, illetve Európában és a Brazíliában alkalmazott vágási és feldolgozási technika – jelentette ki a Baromfi Terméktanács elnöke, hozzátéve, hogy a humánegészségügyi és a jogi szabályok is különböznek.

„Európában például nyers állapotban sem tartalmaznak szalmonellát a friss húsok. A brazil vagy az amerikai feldolgozás során peroxidos lemosási technológiát alkalmaznak, ezzel pusztítják el a kórokozókat.”

Csorbai Attila megjegyezte,

nem biztos, hogy az a legjobb megoldás.

A Baromfi Terméktanács elnöke másik példaként a hűtésbeli eltérést említette, amely szintén aggályos fogyasztóvédelmi szempontból.

„Az Európai Unió országaiban úgynevezett szeles hűtés használnak, amely azt jelenti, hogy hideg levegőt áramoltatnak a vágott baromfitestek körül és egy hosszú pályán hűtik ezeket le a kívánatos 0-4 fok közötti hőmérsékletre. Brazíliában és az Egyesült Államokban vizes hűtést használnak, ennek köszönhetően a test magasabb víztartalommal is rendelkezik, mint a szeles módszerrel hűtött.”

Miért olcsóbb a brazil csirkemáj?

A világ másik részén a belsőségeket nem nagyon fogyasztják, ezért „melléktermékként” érkeznek Magyarországra – mondta a Baromfi Terméktanács elnöke, hozzátéve, hogy ott már a baromfi feldolgozásának a költségszintje is alacsonyabb. Ennek oka az uniós szabályozások drágító hatása, ráadásul ott engedélyezettek a GMO-s növények termesztése és takarmányként való használata – tette hozzá Csorbai Attila.

„Magyarországon ezek nem engedélyezettek. Ezért ezeknek a madaraknak a takarmányozása is olcsóbb ott.”

Az európai baromfihús termelők abban reménykednek, hogy a dél-amerikai országokkal induló tárgyalások során elérik, hogy az Európai Unió nem növeli tovább a baromfihús mennyiségét – jelezte a Baromfi Terméktanács elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Nagyon is létezik gasztroturizmus – mondta Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában, és felhívta a figyelmet újonnan összeállított gasztroséta helyekre. Beszélt arról is, hogy a hozzánk látogató külföldiek hetven százaléka milyen ételt keres, és hogy leáldozik-e a fine dining csillaga. Megtudhattuk tőle azt is, miért „házasítják” a japán és a perui konyhát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×