eur:
392.54
usd:
362.57
bux:
72014.28
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Budapestre is lecsaphat a gigantikus zsírszörny

Budapestre is lecsaphat a gigantikus zsírszörny

Budapesten sem jobbak a csatornahasználati szokások, mint Londonban - mondta az InfoRádiónak Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője annak kapcsán, hogy a brit fővárosban egy 250 méter hosszú, 130 tonnás zsírszörny dugította el a csatornát.

Egy monumentális, 130 tonnás, 200 méter hosszú hosszúságú, zsírból, vécépapírból, nedves törlőkendőkből és más csatornahulladékból álló massza dugította el a londoni csatornarendszert a brit főváros Whitechapel nevű, belvárosi negyedében. Ez az egyik legnagyobb zsírszörny, amit valaha találtak, és a szakemberek szerint szennyvízáradással fenyegeti a környéket.

 "Budapesten sem sokkal jobbak a csatornahasználati szokások, mint Londonban,

ahol az óriási méretű zsírszörnyre akadtak a csatornában. Talán annyival jobb a helyzet nálunk, hogy nem várjuk meg, míg ennyi zsiradék összegyűlik és letapad, még akkor is, ha több mint hatezer kilométer hosszúságú a fővárosi csatornarendszer" - mondta az InfoRádiónak Bátori Marianna.

A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai folyamatosan tisztítják a csatornákat, nemcsak akkor, ha dugulást tapasztalnak, de Budapesten is óriási gondot okoznak az ételmaradékok, mert az elhasznál étolaj, zsiradék amint leérkezik a lefolyókon keresztül, azonnal megdermed, és rákövül a csatorna falára. Ezzel szűkíti a cső átmérőjét, és ezen a lerakódáson további szennyeződések tudnak megtapadni, így végül nagy dugót okoz, és ha nincs megfelelően karbantartva, és akkor jön az elöntés.

"Mindent, ami a csövön lefér"

- mondta a szóvivő arra a kérdésre, hogy mi mindent szoktak találni a csatornában. A többségük véletlenül végzi a csatornában, a mobiltelefonokat például valószínűleg nem szándékosan dobják bele az emberek, hanem belesik a zsebükből. Nyílt napokon be is szokták mutatni, mi mindent találtak az FCSM munkatársai. Sokszor olyasmit is kiöntenek a lefolyón, amit tilos, például festékeket, vegyszereket.

"Az ételmaradékoktól sem ezen az úton tanácsos megszabadulni, mert nemcsak dugulást okoznak, hanem

táplálékul szolgálnak a csatornában élősködő patkányoknak, csótányoknak"

- figyelmeztetett a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyal majd. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×