eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A BKV vezérigazgatója szerint október végén kezdődhet a 3-as metró északi szakaszának felújítása - a nap hírei

Már a jövő hét elején megkapják a szeptemberben esedékes családtámogatásokat a jogosultak. Újabb rovarirtóval szennyezett tojás tételeket találtak Magyarországon a hatóságok.

Október végén kezdődhet a 3-as metró északi szakaszának felújítása - közölte a BKV vezérigazgatója. Bolla Tibor az InfoRádióban elmondta: elkészült a szerződés az állomások felújítására és elképzelhető, hogy már szeptember elején győztest tudnak hirdetni az alagút rekonstrukciójára is.

Megerősítette: a társaság feljelentést tett a 3-as metró felújított szerelvényeinek meghibásodásaival összefüggésben. Bolla Tibor az InfoRádióban azt mondta: vannak arra utaló jelek, hogy az ajtóhibákat idegenkezűség okozta.

Már a jövő hét elején megkapják a szeptemberben esedékes családtámogatásokat a jogosultak. A családügyekért is felelős államtitkár elmondta, hogy a családi pótlékot, a gyes-t és a gyermeknevelési támogatást jövő hétfőn utalja az állam, míg a posta kedden kézbesíti az ellátásokat. Novák Katalin a tanévkezdést segítő intézkedések között említette az elsőtől a 9. évfolyamig ingyenes tankönyveket is.

Repülőgépgyárat épít Pécsen a magyar tulajdonú Magnus Aircraft. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: a 100 új munkahelyet létrehozó több mint 5 milliárdos beruházáshoz a kormány 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad. A tárcavezető elmondta: a Magnus Aircraft a világon elsőként fejlesztett ki műrepülésre alkalmas kompozit anyagokból készült kétüléses repülőgépet.

Nyolcvannal növeli a magyar konzulok létszámát a kormány – erről szintén a külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatott. Szijjártó Péter korábban azzal indokolta a döntést, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt a konzuli ügyek száma, ami nagyon leterhelte a szolgálatot. Az új konzulok Nyugat-Európában, Délkelet-Ázsiában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában állnak szolgálatba.

Az oktatásért felelős államtitkár szerint a tankerületi központok rendszere, az intézményfenntartói központosítás megszüntetése beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Palkovics László elmondta, hogy 2010-hez képest jövőre 550 milliárd forinttal nőnek az oktatási rendszerre fordított források. Hozzátette: a nemzeti tanévnyitó augusztus 31-én Nagykőrösön lesz a református templomban, az első tanítási nap pedig szeptember 1-jén pénteken.

Ösztöndíjprogram indul az egészségügyi szakközépiskolákban tanulók részére - közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: a 4,4 milliárd forintos keretből 3200 tanuló kaphat támogatást, amelynek havi összege akár a 40 ezer forintot is elérheti. Megjegyezte: az 55 hónapig tartó programra azok jelentkezhetnek, akik érettségi után OKJ-s egészségügyi képesítést szeretnének szerezni, vagy már most ilyen képzésben vesznek részt.

Visszanyerte a madárinfluenzától mentes besorolását Magyarország. Ezzel újra megnyílhatnak a harmadik országok piacai az élő baromfi és baromfitermék szállítmányok előtt – jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium. Bognár Lajos országos főállatorvos valamennyi partnerországot tájékoztatta a kedvező besorolásról. Az állattartók részére jövedelempótló támogatást dolgozott ki a tárca.

Újabb rovarirtóval szennyezett tojás tételeket találtak Magyarországon a hatóságok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közölte: az eddig megvizsgált 75 tojás és tojás termék esetében a laboratórium teljes tojáslében, valamint egy étkezési- és egy ipari tojás esetben igazolta a fipronil határérték feletti jelenlétét.

Vádat emelt az ügyészség a bicskei gyermekotthon volt vezetője ellen szexuális erőszak miatt. A vádhatóság végrehajtandó szabadságvesztést kér a volt igazgatóval szemben. A Fejér Megyei Főügyészség szóvivője az InfoRádióban elmondta: a vádlott 10 sértettel szemben követett el bűncselekményeket, amiért akár 22 és fél év fegyházbüntetést is kaphat. Jászberényiné Király Teodóra hozzátette: vádat emeltek az intézmény egyik nevelője ellen is 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szexuális visszaélés és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt.

Újabb iskolaszövetkezeti vezetőt gyanúsítottak meg a hatóságok a Czeglédy-ügyben - erősítette meg a Magyar Idők értesülését a Csongrád Megyei Főügyészség. A vádhatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: kezdeményezték a szombathelyi férfi előzetes letartóztatását a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt. Ezzel 13-ra emelkedett az ügy gyanúsítottjainak száma.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×