eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Galló Istvánné: a kormány törvényt szegett

Galló Istvánné: a kormány törvényt szegett

Nem emelkednek úgy a pedagógusbérek, ahogy a kormány korábban azt jelezte – hívta fel a figyelmet Galló Istvánné. „Az, hogy a köznevelési törvény változásait egyáltalán nem hozták be a Köznevelési Érdekegyeztető Tanácsba – amit jogszabály ír elő – mondhatnám úgy, hogy nagyon sajnálatos, és mondhatnám úgy is, hogy a kormány tulajdonképpen törvényt szegett” - fogalmazott a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

A PSZ elnöke szerint hiányzik az érdemi egyeztetés az oktatási államtitkárság és a pedagógus szakszervezetek között.

„A 2016-17-es tanévben az együttműködés, a tárgyalások tulajdonképpen megakadtak az államtitkársággal. Azt kell mondjam, hogy ebben az évben nem mutattak nagy buzgóságot, hogy a Köznevelési Érdekegyeztető Tanácsot összehívják. Legutóbb akkor hívták össze, amikor már a köznevelési törvény a parlament előtt volt, a költségvetési törvény a parlament előtt volt, és a költségvetési törvényhez módosító javaslatokat már nem lehetett benyújtani.

Tehát teljesen formális tájékoztatás volt a 2018-as költségvetési törvény oktatási ágazatát érintő részéről. Ez nem érdekegyeztetés.

Az, hogy a köznevelési törvény változásait egyáltalán nem hozták be a Köznevelési Érdekegyeztető Tanácsba – amit jogszabály ír elő – mondhatnám úgy, hogy nagyon sajnálatos, és mondhatnám úgy is, hogy a kormány tulajdonképpen törvényt szegett” - fogalmazott a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Galló Istvánné: a kormány törvényt szegett

Galló Istvánné kifogásolt azt is, hogy nem rendezett a bérek kérdése, holott a kormányzati szereplők rendszeresen beszélnek a pedagógus-béremelésről.

„A költségvetési törvényben gondoskodni kell arról, hogy a pedagógusok előmeneteli rendszerében a pedagógus-béreket karban tartsák, mert 2018. január 1-jétől a garantált bérminimum több lesz, mint a pályakezdő gyakornok bére.

2018-ban a garantált bérminimum 180 ezer forintnál több lesz, míg egy pályakezdő gyakornok fizetése 177 ezer forint.

Akkor nem lehet pedagógus-béremelésről beszélni, ha ezt a bért nem tartják karban” - közölte Galló Istvánné.

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy számításaik szerint

2018. január 1-jétől egy pályakezdő kolléga havi 71 ezer forinttal fog kevesebbet keresni

ahhoz képest, mint amennyit akkor kapna, ha az eredeti elképzelés szerint a minimálbérhez igazítanák a pedagógusbért. Azoknál a kollégáknál, pedig, akik 20-30 éve vannak a pályán, akár 150 ezer forint különbség is lehet.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke hozzátette, hogy nem is kap minden pedagógus béremelést szeptemberben, mert ezt a szakaszt már differenciálták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×