eur:
392.56
usd:
362.77
bux:
72134.76
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Érettségizők tízezrei járnak pórul

Érettségizők tízezrei járnak pórul

Több tízezer végzős szakgimnazista előtt a megszokottnál jóval nehezebb érettségi szezon áll - ők az elsők, akik egy jogszabály-módosítás miatt nem dönthetnek arról, hogy a magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett miből tesznek érettségit.

Több tízezer végzős szakgimnazista számára jóval nehezebb lesz az érettségi szezon áll, mert ettől az évtől kötelező komplex szakmai vizsgát tenniük - írja az eduline.hu. Több ezren tiltakoztak a szigorítás ellen, hiába.

Több mint 73 ezer szakgimnázium végzős szintén hétfőn kezdi meg az érettségit. Míg a 18 éves gimnazisták maguk dönthettek februárban, az érettségi jelentkezés idején arról, hogy a kötelező magyar, matematika, történelem és idegen nyelv mellett melyik lesz az ötödik érettségi tantárgyuk,

a szakgimnáziumok végzősei nem választhattak.

Van, aki öt helyett hat vizsgát tesz majd

A 2017-es tavaszi vizsgaidőszaktól ugyanis a szakgimnazistáknak a négy fő tantárgy mellett komplex szakmai érettségi vizsgát is tenniük kell. Az új szabály az összes végzősre vonatkozik, így azokra is, akik egészen más területen szeretnének továbbtanulni.

„Akik olyan szakra felvételiznek, ahová csak akkor lehet bekerülni, ha a kötelezőkön kívül egy másik közismereti tárgyból is érettségit tesznek, azoknak öt helyett hat vizsgára kell felkészülniük a kötelező szakmai érettségi miatt. Az új szabály teljesen feleslegesen hatalmas plusz terhet jelent” - mondta az eduline-nak Tarnay Kristóf Ábel, a Független Diákparlament szóvivője.

A képlet egyszerű. Számos egyetemi-főiskolai szakra csak akkor lehet bejutni, ha a végzős középiskolás a magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett az adott képzésen kötelezővé tett tárgyból - például fizikából, kémiából, biológiából, rajzból vagy éppen énekből - is érettségizik. Eddig sem a szakgimnazistáknak, sem a gimnazistáknak nem kellett sokat tűnődniük: mivel úgyis választaniuk kellett egy ötödik érettségi tárgyat (ennyi vizsgát tesz kötelezővé a köznevelési törvény), érthetően abból a tárgyból jelentkeztek az érettségire, amely a megcélzott szakon kötelező.

A szakgimnazisták ötödik érettségi tárgya 2017-től azonban a szakmai tantárgy, vagyis ha a fent említett egyetemi-főiskolai képzésekre szeretnének bekerülni, vállalniuk kell egy hatodik érettségi vizsgát - azt már abból a tárgyból, amelyet el is fogadnak a felvételin.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, a szakgimnazisták jókora hátrányból indulnak majd a felsőoktatási felvételin a gimnazistákhoz képest.

Korábbi cikkeink az érettségiről:

Fontos változások az érettségi vizsgákon

Figyelem, erre számíthatnak az érettségizők idén

Május 5-én kezdődik az érettségi

Tanulnak a tanárok az érettségire

Érettségi: gyerekek ezrei estek csapdába

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×