eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

AI: a gyűlöletkeltő retorika veszélyesebb világot teremt

A kormányok és a fegyveres csoportok által elkövetett jogsértések miatt a tavalyi év milliók számára hozott szenvedést és félelmet, és Magyarországon is romlott a helyzet - mondta az Amnesty International Magyarország igazgatója annak kapcsán, hogy a szervezetnek megjelent "Az emberi jogok helyzete a világban" című 2016/17-es éves jelentése.

Az éves jelentés lesújtó képet fest Magyarországról: több területen is az európai régió egyik legkiábrándítóbb teljesítményét nyújtja.

A politikusok mérgező és dehumanizáló „mi vs. ők" retorikája egy még megosztottabb és veszélyesebb világot teremt - figyelmeztetett az Amnesty International friss jelentése, amely az emberi jogok 2016-os globális helyzetét dokumentálja.

Az Emberi jogok helyzete a világban című jelentésben a szervezet159 országban vizsgálja az emberi jogok helyzetét. A dokumentum arra figyelmeztet, hogy Európában, az Egyesült Államokban és a világ más tájain

a gyűlöletkeltő retorikából fakadóan a politikai programok az emberi jogok globális visszaszorulásához vezetnek,

és kétségbeejtően gyenge válaszokat adnak a tömeges atrocitásokra.

"2016 volt az az év, amikor a hibáztatás, gyűlölet- és félelemkeltés cinikus alkalmazása

annyira elterjedt az egész világon, amelyre a harmincas évek óta nem volt példa. Túlzottan sok politikus reagál valós gazdasági és nemzetbiztonsági kérdésekre mérgező és megosztó identitáspolitikai manipulációval azért, hogy szavazatokat szerezzen" - mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

"A megosztó félelemkeltés veszélyes erővé formálódott a nemzetközi kapcsolatokban. Legyen szó Trumpról, Orbánról, Erdoğanról vagy Dutertéről, egyre több politikus áll elő olyan mérgező programmal, amely komplett embercsoportokat dehumanizál és kiált ki bűnbakká.

Az Éves Jelentésben a korábbi évekhez képest több szó esik Magyarország emberi jogi teljesítményéről. Több területen is – például a terrorellenes intézkedések vagy a menekültek és menedékkérők jogainak megsértése kapcsán.

„A Magyarországról szóló rész legsúlyosabb megállapításai a menekültekkel és menedékkérőkkel kapcsolatban hangzanak el" - mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

"Magyarországgal kapcsolatban sajnos nem állapítható meg pozitívum. Hangsúlyozottan szerepel a jelentésben, hogy

az Európai Unió más tagállaihoz és például a közép-európai régió más tagállamaihoz képest is alulteljesített Magyarország.

Ez a fajta politikailag motivált menekültellenes légkör, hangulat, és az emiatt meghozott jogszabály-módosítások és az újonnan elfogadott törvények rendkívül aggasztóak"– fogalmazott Iván Júlia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×