eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A migrációs válság volt a témai az uniós csúcson - a nap hírei

Kiemelt fontosságúnak tartják Líbia stabilitásának elősegítését a migrációs nyomás csökkentéséért az uniós tagországok állam- és kormányfői. Szombat hajnalban tudják hazaszállítani az olaszországi buszbaleset áldozatainak holttesteit Budapestre. Ha lesz népszavazás a 2024-es budapesti olimpia megrendezéséről, akkor a főpolgármester tiszteletben tartja a referendumon résztvevők döntését. A nap legfontosabb hírei február 3-án.

Kiemelt fontosságúnak tartják Líbia stabilitásának elősegítését a migrációs nyomás csökkentéséért az uniós tagországok állam- és kormányfői. Az uniós vezetők a máltai nem hivatalos csúcstalálkozón elfogadott közös nyilatkozatban arra hívják fel a figyelmet, hogy Líbia az Európába illegálisan törekvő emberek legfőbb afrikai kiinduló országa, ezért kiképzéssel, felszereléssel kell segíteni a helyi parti őrséget, hogy megfelelően ellenőrizni lehessen a szárazföldet és a tengeri határszakaszokat.A találkozó előtt Orbán Viktor kormányfő ismét úgy vélte: a migránsokat nem beengedni kell az unió területére, és utána megoldani a problémáikat, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van.

Szombat hajnalban tudják hazaszállítani az olaszországi buszbaleset áldozatainak holttesteit Budapestre - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a temetkezési vállalat 3 autója csütörtökön érkezett a helyszínre a külügyminisztérium járművével, amely a buszban maradt poggyászokat hozza haza. Az áldozatok földi maradványait a Honvéd kórházba szállítják.

Nyilvánosságra hozta az unió korrupcióellenes szervezetének jelentését a 4-es metró beruházásáról a kormány.A dokumentumról Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta: a 452 milliárd forint értékű beruházásból a gyanú szerint 272 milliárd forint érintett csalással vagy szabálytalan felhasználással, 166 milliárdot pedig elloptak. Brüsszel szerint Magyarországnak összesen 59 milliárd forint uniós támogatást kellene visszafizetnie.

Ha lesz népszavazás a 2024-es budapesti olimpia megrendezéséről, akkor a főpolgármester tiszteletben tartja a referendumon résztvevők döntését. Erről Tarlós István szokásos pénteki tájékoztatóján beszélt. A Budapest 2024 Nonprofit Zrt. korábban azt közölte: a budapesti olimpiai pályázattal összefüggő aláírásgyűjtés miatt a tervezettnél később kezdi kampányát a nemzetközi sajtóban a magyar kandidálást koordináló cég.

A napokban kapják meg a rendvédelmi hivatásos állomány tagjai az idei első, öt százalékkal emelt fizetésüket - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Kontrát Károly elmondta: az illetményemelés mintegy 60 hivatásost érint. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2015 júliusában indult rendvédelmi életpályamodell.

Háromezer fővel bővíti a rendőrség hivatásos állományát a kormány. A kormányhatározat szerint a létszámfejlesztéshez az idei költségvetésben 55,8 milliárd forintnak, jövőre további 41 milliárdnak 2019-ben 394 millió forintnak kell rendelkezésre állnia erre a célra. A kormány az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer fejlesztésével és üzemeltetésével összefüggő többletkiadásokhoz szükséges forrásokról is döntött.

Tavaly 4 ,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. A nem élelmiszer jellegű cikkek forgalma 6,9, az üzemanyag fogyasztás 5,1, az élelmiszerek értékesítése 2,7 százalékkal bővült az előző évhez képest.

A szűrések és a minél korábbi felismerés fontosságáról írtak alá szándéknyilatkozatot a rák elleni küzdelem szombati világnapja alkalmából civil szervezetek. Novák Katalin család-, ifjúság és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a korai felismerés sok esetben jelentősen javítja az életkilátásokat. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a rák elleni küzdelemben önmagában az ellátórendszer tehetetlen, az egyén felelőssége, a rendszeres szűrővizsgálat elengedhetetlen a megelőzésben.

Csökkent tavaly az illegálisan érkezettek és menedékkérők száma Magyarországon a 2015-ös adatokhoz képest - mondta a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója. Végh Zsuzsanna a hivatal elmúlt évét értékelve az InfoRádióban közölte: több mint 29 ezer embert regisztráltak menedékkérőként és mintegy 18 ezret migránsként. Hozzátette: a hivatal a menedékkérők közül véglegesen 432 főt tartott jogosultnak a nemzetközi védelem valamilyen formájára.

Budapesten a jövő héten pótolja az elmaradt hulladékszállításokat a Fővárosi Közterület-fenntartó. A társaság kukásautói az elmúlt napokban a jeges és megközelíthetetlen utcákból nem tudták elvinni a szemetet. Az FKF közleményben jelezte: munkatársai ezúttal a tartályok mellé zsákokban kihelyezett, az elmaradás miatt keletkezett plusz kommunális hulladékot is elszállítják a szokásos napokon.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×