„Elképesztő munka és elképesztő, hogy milyen fantasztikus sikert értünk el!”
- nyilatkozta percekkel az eredményhirdetés után az InfoRádiónak Bíró Lajos, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tiszteletbeli elnöke Lyonból.
„Bekerültünk a gasztronómiai vérkeringésbe, számolni kell velünk, a hétköznapi életben is!”
Az elismerés újabb lendületet adhat annak a fejlődésnek, amely a hazai vendéglátást jellemezte a közelmúltban, és irányt mutat a magyar gasztronómia következő generációja számára is – olvasható a Bocuse d'Or Akadémia közleményében.
„Széll Tamás sikere megmutatja, mennyit lehet előrelépni, elindul egy rivalizálás. A séfek és a szakácsok elkezdeni fejlődni, új dolgokat bevezetni, a Bocuse d'Or technológiáiból sokan átvisznek a mindennapi életbe. Látják, hogy egy szakács ilyen sztár lehet, sokkal többen, sokkal igényesebbek jönnek a szakmába, mert látják, hogy van jövőképe” - fogalmazott Bíró Lajos.
A magyar csapat 1565 ponttal a negyedik helyet szerezte meg, és alig 16 ponttal maradt le a dobogóról.
„Egy valamit kell tudomásul venni, amikor az eredményeket nézegettük, hogy kiket előztünk meg, gasztronagyhatalmakat.
Megelőztük Franciaországot, Japánt, Svédországot, Dániát.”
A magyar csapat az öt különdíjból kettőt megnyert, az egyik – immár harmadik alkalommal – a legjobb promóciós plakát díja, illetve a Széll Tamás vezette csapatnak ítélték a legjobb hústálért járó különdíjat is.
A különdíj azért is különösen fontos, mert ez a fogás volt az idei jubileumi, három évtizedes történetre visszatekintő verseny kiemelt fogása – mondta el az InfoRádiónak a lyoni döntő egyik műsorvezetője, Jókuti András gasztroblogger, világevő.
„Az egész verseny témáját adta elsősorban, a harminc évvel ezelőtti legelső győztes ételre emlékezve: a bresse-i csirke rákkal. Ennek az ételnek a fődíját mi kaptuk, amire lehetünk büszkék, ahogy a negyedik helyre is, ami egészen lenyűgöző eredmény.”
Az első helyen az Egyesült Államok végzett, a második Norvégia, a harmadik Izland lett a Bocuse d'Or 2017-es világdöntőjén.
„Mindenki nagyon komolyan vesz minket, az egész verseny folyamán érezhető volt, hogy figyelnek minket.” Jókuti András hozzátette, bebizonyítottuk, hogy az elmúlt tíz év jó irány. „Jó a tendencia, ez egy következő állomás.
Aki volt negyedik, abból lesz előbb-utóbb dobogós is.
Amennyire a magyar gasztronómia étvágyát ismerem, már két év múlva. Az éttermek is igyekeznek egyre komolyabb színvonalat elérni. Nekünk van a régióban a legtöbb Michelin-csillagunk, a Bocuse d'Or élmezőnyében is szeretnénk megmutatni, hogy van keresnivalónk, itt van a helyünk” - mondta a gasztroblogger.
Az idén 30. születésnapját ünneplő, kétévente megrendezett gasztronómiai megmérettetés zsűrije különösen magas ponttal értékelte a magyar csapat teljesítményét az íz és főzési technika, a tálalás, a földrajzi sajátságosság és eredetiség értékelése során.
A magyar csapat teljesítménye különösen annak fényében egyedülálló, hogy soha egyetlen nemzetnek nem sikerült még ilyen rövid idő alatt ilyen hatalmas előrelépést elérnie. A 24 tagú mezőnyből számos ország már a verseny kezdete óta részt vesz a megmérettetésben, az éremtáblázat első öt helyezettje birtokolja az összes érem nagyjából négyötödét. Ezzel szemben Magyarország mindössze harmadik alkalommal indult a versenyen – 2013-ban Széll Tamás 10., Molnár Gábor 2015-ben 13. lett –, és több évtizedes hátrányt hat év alatt ledolgozva érte el ezt a kimagasló szakmai eredményt. Bár Magyarország még csak harmadszor vett részt a Bocuse d'Or világdöntőjén, de a magyar csapat plakátja idén már harmadszor kapta meg a legtöbb közönségszavazatot – olvasható a Bocuse d'Or Akadémia közleményében.