Infostart.hu
eur:
398.47
usd:
343.86
bux:
100518.47
2025. augusztus 3. vasárnap Hermina

Trianonnal elvesztettünk egy magyar különlegességet

Ahol a régióban vörösbor készült a 19. században, ott a Szent Lőrinc egyike volt az első három szőlőfajtának -- mondta az InfoRádió bormagazinjában Geönczeöl Attila. A felvidéki borász arról is beszélt, hogy a trianoni békeszerződés után a mai Magyarországon valamiért nem telepítették újra a Szent Lőrincet, pedig a bora máig kedvelt.

A Szent Lőrinc szőlőfajta igen elterjedt a Felvidéken, a kékfrankos mellett ebből a szőlőből készül a legtöbb vörösbor. A Keleti Károly-féle, a 19. század utolsó harmadában készült statisztikák alapján tudni lehet, hogy akkoriban a Kárpát-medence szinte teljes egészén meghatározó szőlő volt a Szent Lőrinc.

Ahol a mai Magyarország területén kékszőlőt termesztettek, ott a Szent Lőrinc benne volt az első háromban - mondta az InfoRádió bormagazinjában Geönczeöl Attila.

A borász arról is beszélt, hogy a filoxéravész és trianoni békeszerződés után a mai Magyarországon valamiért nem telepítették újra ezt a szőlőfajtát, amely ugyanakkor jelenleg is fontos szerepet kap a szomszédos országok borászatában, Szlovákia mellett Ausztriában és Szlovéniában is.

Ausztriában St. Laurent (Sankt Laurent) néven ismert. Számos osztrák borászat kínálatában megtalálható, a minőségi termékeket kínáló pincészetek által palackozott St. Laurent borok átlagos ára 10 euró, de nem ritkák a 15-20 euróért forgalmazott tételek sem.

Geönczeöl Attila szerint a Szent Lőrinc egy érdekes fajta, kissé talán szokatlan az ízvilága, de a különleges helyi szőlőfajtákból szűrt borok kedvelői szeretik az ilyen tételeket. A mélyebb, finomabb ízvilágú zweigeltekhez lehet hasonlítani, ami nem véletlen, hiszen a zweigelt a Szent Lőrinc és a kékfrankos keresztezéséből létrejött szőlőfajta - hívja fel a figyelmet a szlovákiai Garamkövesden termelő borász.

Megkóstoltuk Geönczeöl Attila Laurentum elnevezésű borát, amely Szent Lőrincből készült. A fűszeres zamatú száraz bor Csiki Sándor gasztronómiai szakíró szerint jól illeszthető a hangsúlyosan fűszeres, akár ázsiai ételekhez is, és érdemes kipróbálni egyes hagyományos magyar ételek, például pörköltek mellé is.

A műsorban a Szent Lőrinc mellett szó volt egy felvidéki olaszrizlingről és egy erdélyi, ménesi kadarkáról is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.08.04. hétfő, 18:00
Nemes Imre
a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke
Épp egy hatalmas háborúban áll nyerésre az emberiség, alattomos ellenséget győzhetünk le

Épp egy hatalmas háborúban áll nyerésre az emberiség, alattomos ellenséget győzhetünk le

Nem akármilyen címlappal jelentkezett pár nappal ezelőtt a The Economist című brit hetilap. A rák (angolul cancer) felirat éppen átmeneti, leradírozott állapotban van, azt az üzenetet hirdetve a címmel együtt, hogy a világ épp most nyeri meg a rák elleni háborút. Nemrégiben más nemzetközi lapok is erre a következtetésre jutottak, és érdemes megnézni néhány uniós, valamint magyar trendet, ha tényleg hiszünk abban, hogy a győzelem reménye felcsillant, vagyis, hogy a rák ma már nem ugyanazt a halálos ítéletet jelenti az egyén számára, mint néhány évtizede.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×