eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Hogy ne betegedjünk meg a karácsonyi vacsora után?

Hogy ne betegedjünk meg a karácsonyi vacsora után?

A legtöbbször a saját otthonunkban betegszünk meg élelmiszerek miatt. Ezek többsége megelőzhető, ha figyelünk az ételek tárolására, hűtésére - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.

„Az élelmiszer okozta megbetegedések többsége a háztartásokban fordul elő. A leggyakrabban akkor, amikor valami nagyobb családi rendezvény van, olyankor, amikor a szokásostól eltérően nagyobb léptékben készülnek otthon az ételek. Ilyenek a családi ünnepek: a ballagás, a keresztelő, a születésnap, vagy a karácsony” - közölte Zoltai Anna.

Hogy ezt megelőzzük, néhány fontos szabályt be kell tartani.

Finom, ízletes ételt jó minőségű alapanyagból kell készíteni, ezért már a bevásárláskor legyünk körültekintőek: nézzük meg jól, hogy kitől vásárolunk és milyen terméket. Ha nem bízunk az árusban, keressünk másik árust, hiszen bőven van kínálat – tanácsolta az osztályvezető.

„A hazaszállításkor arra figyeljünk, hogy külön zacskókba, szatyrokba tegyük az egyes élelmiszereket. El kell különíteni a zöldségeket, a gyümölcsöket, a nyers húst, a tojást, illetve természetesen a tisztítószereket is mindig külön kell tárolni az élelmiszerektől. Hazaérkezéskor pedig gondosan pakoljuk el a vásárolt alapanyagokat” - figyelmeztetett Zoltai Anna.

A szakember szerint a zöldséget, gyümölcsöt nem szükséges hűtőszekrénybe rakni, egy szellős, hűvös kamra is megfelelő a tárolásukhoz.

A hűtendő árukat pedig tisztasági fok szerint érdemes jól záródó dobozban elhelyezni a hűtőben, amelynek hőmérséklete 0-5 fokos – folytatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.

Kiemelte: „a nyers élelmiszerek – például a baromfihús, a halhús – tartalmazhatnak normál menetben olyan baktériumokat, amelyek ha rákerülnek egy tiszta eszközre, tiszta felületre, átkerülhetnek a fogyasztásra kész ételekre is, így pedig betegséget okozhatnak.

Ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az elkülönítésre, az ételek elkészítésére és az étel készen tartására – magyarázta Zoltai Anna.

„A készételek közül a savanyú vegyhatású élelmiszerek hosszabb ideig eltarthatók – például a töltött káposzta és a paradicsomos ételek akár 3-4 napig jók, ha a készítés után gyorsan lehűtöttük, és hűtőben tároltuk védetten, biztosítva azt, hogy nem szennyeződik tárolás közben” - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.

„A halból készült ételeket azonban frissen készítsük, és azonnal fogyasszuk el. Az egyéb ételek 1-2, maximum 3 napig hűtve tárolhatók” - tanácsolta Zoltai Anna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×