eur:
394.63
usd:
365.8
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Tűzszerészrobotok kaptak frekvenciaengedélyt

Tűzszerészrobotok kaptak frekvenciaengedélyt

A Magyar Honvédség kérelmére két tűzszerészrobot rádiófrekvenciás működését engedélyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az Andros F6A és a kisebb, járműveken is használható Telemax robotok szélsőségesen veszélyes helyzetekben, a távolból helyettesítik a tűzszerészeket.

Az NMHH a korlátos polgári és nem polgári célra hasznosítható frekvenciavagyon felelős gazdájaként a kérelem beadását követő öt napon belül, szeptember 26-án megadta a Magyar Honvédség számára azokat az engedélyeket, amelyek szükségesek a tűzszerészrobotok üzembe állításához és működtetéséhez. A hatóság szakemberei ellenőrizték a rádióberendezéseket, pontos, megbízható műszaki adatokat állítottak össze a hatósági engedély kiadásához, így lehetővé vált, hogy a robotok rádióberendezéseit rendeltetésszerűen üzemeltethesse a honvédség.

Tűzszerészrobotok kaptak frekvenciaengedélyt

A számítógépes vezérlőegységgel felszerelt Andros F6A és a Telemax robotok kábelen és rádiófrekvencián keresztül is irányíthatóak. Kábelvezérlés esetén nincs szükség engedélyre, hiszen a kábeleken érkező jelek nagy zavarvédelemmel rendelkeznek. A rádió-összeköttetés azonban a napi használatban praktikusabb, ezért kértek engedélyt rádiófrekvenciás távirányításra is. A vezérlés hatósugara függ a terepviszonyoktól, de a feladat ellátásának jellege miatt leginkább a biztonsági távolsága mérvadó. A tűzszerészrobotokkal a magyar honvédek nagyobb biztonságban végezhetik munkájukat.

Az Andros F6A robot tágasabb terek biztonságos megközelítésével lehetővé teszi, hogy a tűzszerészek a távolból vizsgálhassák a robbanószerkezeteket. A kompakt Telemax robot kisebb méretű robbanótöltetek felderítését és megsemmisítését végzi, különösen alkalmas repülőgépeken, vonatokon való bevetésre, de a szerkezet futóműve rendkívül jól tud alkalmazkodni az egyenetlen terephez is.

Az NMHH a magyarországi rádióberendezések üzemeltetését is felügyeli. Tavaly a hatóság nem polgári célra 101, polgári területen rádió- és televízióműsor-szórásra 234 rádióengedélyt adott ki, valamint további 6091 esetben engedélyezett frekvenciahasználatot – többek között repülőgépek, hajók kommunikációs berendezéseihez és rádióamatőrök tevékenységéhez.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×