eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Gyurcsány: Orbán kudarcot vallott

Orbán Viktor miniszterelnök mindent egy lapra tett fel és ezzel a lappal politikai, illetve közjogi értelemben is méretes kudarcot szenvedett - kommentálta a kvótáról szóló népszavazás várható érvénytelen végkimenetelét a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke vasárnap este.

"Győztünk, nem kicsit, hanem nagyon" - mondta Gyurcsány Ferenc a hivatalos eredmény nyilvánosságra hozatala előtt tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

Úgy fogalmazott: érvénytelen lett Orbán Viktor népszavazása, ezzel Magyarország és a demokratikus ellenzék vitathatatlan győzelmet aratott a kormány és a Fidesz felett.

A magyarok megmutatták, hogy hiába a "sokmilliárdos hazugságkampány, az orbáni média hírhamisításai, a félelemkeltés", nem térnek le az európai útról - jelentette ki. Úgy értékelt, sok millió ember ellenállt a félelemkampánynak és nemet mondott Orbánnak. Most véget kell vetni a gyűlöletkampánynak, a miniszterelnöknek pedig meg kell értenie, hogy a magyarok erre nem vevők - hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc szerint a referendumon nemcsak az ország, hanem a demokratikus ellenzék is győzött. A baloldal tíz éve vár egy igazi győzelemre és ez vasárnap megtörtént - mondta.

A nemmel szavazóknak azt üzente, tudja, hogy a többségük féltette az országát és a hazáját. Magyarország biztonságos, élhető ország lesz, nem rosszabb, hanem jobb, mint amilyen volt, nem lesznek kötelező kvóták és az országot nem fogják elárasztani a menekültek - tette hozzá, kiemelve, továbbra sem ellenfeleik vagy ellenségeik azok, akik nemmel szavaztak, mert ők is magyar polgárok.

Gyurcsány Ferenc szerint a miniszterelnöknek egy "normális, demokratikus" országban még vasárnap este le kellene mondania.

A demokratikus ellenzéknek most az a feladata, hogy a vasárnapi győzelemből kormányváltó erőt kovácsoljon 2018-ra, ehhez viszont az kell, hogy minél előbb megkezdődjenek a konstruktív, felelős tárgyalások a választási együttműködésről - jelentette ki a DK elnöke.

Közölte, hogy pártja már a jövő héten meg szeretné kezdeni a tárgyalásokat azokkal a demokratikus ellenzéki pártokkal, akik a távolmaradásra buzdítottak.

A népakarat legitim kifejeződése, ha a választók több mint ötven százaléka érvényesen szavaz, a népakarat ebben a kérdésben nem áll a kormány mögött - felelte arra a kérdésre, hogy a nemek aránya várhatóan nagyon magas lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×