eur:
387.7
usd:
357.1
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Összeálltak a skandináv államok Magyarország ellen

Eljárást kezdeményeztek a skandináv országok Magyarország ellen, mert hazánk nem akar bevándorlókat befogadni tőlük – nyilatkozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Svédország, Németország és Ausztria már jelezte, hogy vissza akar küldeni bevándorlókat Magyarországra, sőt a pozsonyi csúcs előtt egy nappal Dánia, Svédország, Norvégia és Finnország eljárást kezdeményezett Magyarország ellen, mert nem akarunk befogadni tőlük bevándorlókat – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Az azonban nem derült ki az interjúból, hogy az unió dublini egyezményére hivatkozva, tehát menekültstátuszt nem kapott, ám korábban Görögország helyett először Magyarországon regisztrált migránsokat küldenének vissza az említett országok – amelyre szintén nemet mondott a magyar kormány – vagy már menekültstátuszhoz jutott személyekről van szó, akiket egy uniós kvóta alapján küldenének Magyarországra.

Lázár János a miniszterelnökhöz hasonlóan úgy látta, hogy nem változott az unió menekültpolitikája a múlt heti pozsonyi csúcstalálkozó révén. Mint mondta: jelenleg csak azt láthatjuk, hogy duma és szép szavak vannak, de közben osztják-szorozzák a bevándorlókat.

Arra a felvetésre, hogy a visegrádi országok kormányfői Orbán Viktoron kívül sikeresnek értékelték az informális csúcstalálkozót, Lázár János azt mondta: természetes, ha a házigazda, az unió soros elnöke részéről optimista hangot hallunk. Ám az, hogy kimondták, a határvédelmet meg kell erősíteni, semmi garanciát nem jelent számunkra, hogy kevesebb lesz a befogadandó bevándorló. Ebben pedig egy centiméter előrelépést sem látok – tette hozzá a tárcavezető.

Arra, hogy a bevándorlás-ellenes kampány ellenére 18 ezren vehettek már letelepedési kötvényt, a tárcavezető azzal reagált, hogy e konstrukcióval kapcsolatban nincs nemzetbiztonsági kockázat, és nem merül fel annak a veszélye, hogy bűncselekményt elkövető vagy azzal gyanúsítható emberek volnának a vásárlók. Számos európai ország működtet hasonló programokat és ad állampolgárságot azoknak, akik teljesítik az anyagi és egyéb feltételeket – fogalmazott Lázár János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×