eur:
392.56
usd:
362.77
bux:
72134.76
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Gyurcsány Ferenc fejében van alkalmas miniszterelnök-jelölt

Gyurcsány Ferenc fejében van alkalmas miniszterelnök-jelölt

Gyurcsány Ferenc egy esetleges előrehozott parlamenti választáson nem szeretne miniszterelnök-jelölt lenni, egyéni választókerületben azonban valószínűleg megmérettetné magát. Erről a volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke beszélt az Inforádió Aréna című műsorában.

Az október másodikai népszavazás után csak azért nem lesz előrehozott parlamenti választás, mert a voksolás nem lesz érvényes és eredményes – mondta Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök. A Demokratikus Koalíció elnöke megismételte, a miniszterelnök legszűkebb környezetéből úgy értesült, sikeres kvótareferendum esetén Orbán Viktor miniszterelnök jövő év elején előrehozott választásokat rendezne – ezt a baloldali politikus önmagában nem tartja elítélendő lépésnek.

„Azzal nem értek egyet, hogy ilyen hangulatban kelljen választani. Okos, higgadt mérlegelésnek kell megelőznie egy választást, most pedig hiszterizált a közvélemény, de ez más lapra tartozik.”

Ha tényleg lesz előrehozott választás, akkor a DK összefogást javasol a demokratikus ellenzéknek.

„A szocialistákkal kötelező megállapodni. Ha mi ketten egymásnak megyünk a mai támogatottságunkkal, akkor oktalan módon a demokratikus oldal elveszít jó néhány mandátumot. Egyébként utána folytatnám másokkal is ezt a beszélgetést, de akkor már kettőn áll a vásár, mit gondolnak erről a szocialisták, az, hogy utána kivel kell megállapodnunk, a velük való tárgyalástól is függ természetesen.”

Alapvetően az egyéni választókerületekben kell megállapodni, az összefogásban részt vevő pártok mindegyikének ugyanazt a személyt kell támogatnia – mondta Gyurcsány Ferenc, úgy folytatva, hogy lesz-e vagy sem közös lista, az már csak részletkérdés. A közös miniszterelnök személyéről azonban meg kell állapodni – tette hozzá.

„Az én fejemben van alkalmas jelölt. Én nem kívánok elindulni miniszterelnök-jelöltként.”

Azt azonban nem tartja kizártnak, hogy egyéni jelöltként elinduljon a voksoláson az egyik, most még meg nem határozott választókerületben. Gyurcsány Ferenc azt mondta, a Jobbikkal csak versengő, nem pedig együttműködő viszony tud elképzelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×