eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Nagyszülők nélkül rosszabb az élet

A családi gyökérzet társadalmi kapaszkodását leginkább a nagyszülők tudják biztosítani - vallja a Nagycsaládosok Országos Egyesületének közelmúltban alakult nagyszülői tagozatának vezetője. Asztalosné Zupcsán Erika szerint a nagyszülők óvó szeretete különösen fontos, annak megléte vagy hiánya az egyén egész életét meghatározza.

A nagyszülőnek van lehetősége arra, hogy kialakítsa a társadalmi gyökeret – közölte a NOE Nagyszülői Tagozatának vezetője.

„Ő mesél az életéről, milyen volt, miért akar még kilencven évesen is élni és segíteni az unokáinak. Ezt a fajta gyökeret a nagyszülő tudja biztosítani” - mondta Asztalosné Zupcsán Erika.

Ha egy gyermek pici korától szeretet kap, kialakul benne, hogy ezt tovább is adja, a nagyszülő ezt a folyamatot tudja segíteni. Aki nem kapja meg időben ezt a szeretetet, később akár el is veszi, ami devianciát okozhat – jelezte a NOE Nagyszülői Tagozatának vezetője.

Asztalosné Zupcsán Erika arról is beszélt, sokan vannak, akik még a munkaerőpiacon élnek, de már nagyszülői feladatokat is ellátnak.

„Amikor a nők negyven jogosultsági feltétellel történő nyugdíjba menetel lehetőségét megteremtettük, ez volt az egyik indok, ha a nagyszülőnek több unokája is van, tudjon segíteni. Vannak, akik nem tudnak nap mint nap rendelkezésre állni, mert dolgoznak, az ő esetükben is fontos, hogy legyen kapcsolattartás az unoka és a nagyszülő között” - hangsúlyozta a szervezet vezetője.

Asztalosné Zupcsán Erika a minőségi együttlét fontosságát is kiemelte.

„Egy kirándulás vagy egy közösségi együttlét, ahova a nagymama el tudja vinni az unokáját, vagy egy közös nyaralás betölti a nagyszülői funkciókat” - mondta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Nagyszülői Tagozatának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×