eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Nyakunkon az iskola! Útravaló szülőknek

Már kicsivel az iskolakezdés előtt érdemes korábban lefektetni a gyerekeket, hogy könnyebb legyen az átállás - ajánlja az InfoRádió által megkérdezett klinikai gyermekszakpszichológus. Németh Erika hangsúlyozta: feladatlapok kitöltését és a sebtiben tanulást viszont nem kell erőltetni az utolsó napokban.

Fontos, hogy a napi ritmust lassan állítsuk vissza a gyermek életében, hiszen nyáron mindenki meg szokta engedni, hogy esténként tovább fent legyenek, reggel pedig később keljenek a gyermekek. Ez az, amire érdemes most már figyelni, és jobb, ha ezt egy kicsit elkezdjük visszaállítani – ajánlotta a gyermekpszichológus.

Nem javasolta ugyanakkor, hogy az iskola közeledtével elkezdjék a tananyagot is gyakorolni, feladatlapozni.

„Azt gondolom, semmiképpen sem jó, ha az utolsó napok a tanulásról szólnak. Az iskola maga is szokott arra figyelni, hogy az első napokban adjon egy kis átmenetet a visszarázódásra és nem dolgozatírással, hanem ismétléssel kezdik a tanévet” - tette hozzá Németh Erika.

A gyermekpszichológus arra is kitért, hogy az elsősöknél, vagy új iskolát kezdőknél az ilyenkor természetesen megjelenő feszültséget hogyan lehet oldani.

„Tipikus hiba, hogy a szülők azt gondolják: a feszültséget úgy lehet oldani, ha elkezdünk a gyereknek arról beszélni, milyen klassz lesz az iskola és az milyen jó hely. Az a lényeg, hogy őszintén beszélgessünk a gyerekkel. Ne az legyen a fókuszban, hogy a szülő mit akar – nevezetesen azt, hogy a gyerek ne féljen -, hanem fogadjuk el ezt a szorongást. Beszéljük meg vele, hogy igen, az életben ez így van, akadhatnak nehéz helyzetek, amitől mindenki szorong, izgul, nem tudja, mi vár rá. A szülő ne arra koncentráljon, hogy a gyerek jókedvűen menjen iskolába, hanem arra, hogy ott álljon mellette és a gyermek bármit érez is ezzel kapcsolatban, azt megoszthassa, mert így sokkal könnyebben meg tud változni” - tanácsolta a szakember.

Megemlítette, hogy általában arra a szülői kérdésre, hogy mi volt az iskolában, az a leggyakoribb válasz, hogy semmi különös, ám vannak olyan technikák, amivel sikerül mégiscsak beszéltetni a gyermeket.

„Fontos tudnunk, hogy a gyerekek más mentén rendszerezik az emlékeiket, mint a felnőttek. Az a semmi-válasz lehet, hogy tényleg azt jelenti, hogy aznap számára nem történt olyan az iskolában, ami nagyon megfogta volna. A gyermekek sokkal könnyebben tudják felidézni azokat az emlékeket, amelyek valamilyen érzelmi töltésűek, tehát valamilyen erős rossz, vagy nagyon jó dolog érte őket” - magyarázta.

Rámutatott: a gyermekek nagyon érzik, hogy a szülők szeretnének-e valamilyen információt megszerezni, tehát a szülőről szól-e a kérdés. Olyankor ugyanis nagyon könnyen mondják, hogy semmi, mert ezt faggatásnak veszik –, vagy arról szól, hogy valóban a gyermeket szeretnénk támogatni.

„Ha nagyon kíváncsi a szülő, vagy fontos dolgok történnek az iskolában, akkor megkérdezheti a tanárokat. Másrészt érdemes a gyerekkel tudatni: igen, lehet, hogy számodra nem történt semmi különös, de én olyan kíváncsi vagyok, hogyan töltöd a napodat, a kedvemért meséld el” - ajánlotta Németh Erika.

„Attól csendesednek el leginkább a gyerekek, amikor azt érzik, hogy ez faggatás, mert azt nem szeretik. Ha valódi, hiteles törődést éreznek a kérdésben, akkor azt sokkal inkább értékelik” - jelezte a gyermekpszichológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×