eur:
394.87
usd:
364.79
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák

"Az EU érdekében utasítjuk el a betelepítési kvótát" - hetilapszemle

Újabb rezsicsökkentésre készül a kormány - írja Figyelő eheti száma. A Heti Válaszban Kövér László házelnök az Európai Uniós tagság fontosságáról is beszél.

A Figyelőben arról lehet olvasni, hogy újabb rezsicsökkentésre készül a kormány. Seszták Miklós fejlesztési miniszter a hetilapnak arról beszélt, hogy az energiaipari stratégiáról szóló döntésekkel a rezsicsökkentés eddigi eredményeit akarják megőrizni. A miniszter lát lehetőséget újabb rezsicsökkentésre is, de annak mértékéről nem kívánt nyilatkozni. Seszták Miklós kiemelte, hogy ez az uniós kötelezettségszegési eljárás kimenetelétől, a várható gázáraktól függ, valamint attól, hogy az állami energiaportfólióval elérhető jobb szinergiák mekkora javulást eredményeznek a költséghatékonyságban. A tárcavezető arról is beszélt, cél, hogy a Magyar Villamos Művek továbbra is piacvezető legyen Magyarországon. A miniszter hozzátette: az energiastratégia egyik kulcskérdése, hogy hol és milyen szerepet kap az Első Nemzeti Közműszolgáltató. Seszták Miklós elmondta, nagy cél az, hogy 2018-tól közel ötmillió fogyasztó egyetlen közüzemi számláról értesüljön a rezsivel kapcsolatos kiadásairól.

 A Heti Válasz interjút közöl Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével. A fideszes politikus azt mondta, bár 2004-ben az európai uniós tagságról szóló népszavazáson nehéz szívvel voksolt a csatlakozásra, de becsületbeli dolog volt igennel szavazni, mert éveken keresztül azzal érveltek, hogy ez jó Magyarországnak. A házelnök hangsúlyozta, hogy minden fenntartás ellenére ma is ki kell jelenteni, hogy az ország elemi érdeke az EU-tagság. Kövér László szerint Magyarország társadalmának, infrastruktúrájának megújítása elképzelhetetlen uniós források nélkül. A kormánypárti politikus arról is beszélt, hogy a határon túli magyarság az anyaországgal való kapcsolattartásában sokat profitál a határok átjárhatóságából. A házelnök hozzátette: a betelepítési kvótát az EU érdekében utasítják el, mert szuverén tagállamként úgy látják, a közösség vezetői egy egyenjogú közösségből föderációt akarnak létrehozni. Kövér László szerint egyetlen közép-európai országnak sem célja az EU dezintegrációja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×