eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Kedd délutánig lehet pályázni korszerűsítésre az Otthon Melege programban - a nap hírei

Két munkáltatói szervezet is támogatja a nemzetgazdasági miniszter járulékcsökkentési elképzeléseit. Továbbra is stabilan vezeti a pártok népszerűségi listáját a Fidesz.

Kedd délután 4 óráig lehet pályázni az 1996 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére az Otthon Melege programban. A nemzetgazdasági tárca adatai szerint országosan több mint 3.500-an jelentkeztek a mintegy 5 milliárd forintos keretre. A minisztérium adatai szerint az érintettek átlagosan 1 millió 600 ezer forint támogatást igényeltek. Családi házanként legfeljebb 2 és fél millió forintos állami támogatás adható.

Alapvetően jónak tartja a nemzetgazdasági miniszter által felvetett járulékcsökkentési elképzeléseket két munkáltatói szervezet. Varga Mihály egy lapinterjúban beszélt a járulékok tervezett csökkentéséről a foglalkoztatási gondok enyhítésére. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége alelnöke az InfoRádióban a munkaerő-hiány enyhítéséhez szükségesnek nevezte a közmunkaprogramban résztvevők versenyszférába átsegítését, a költségvetési szféra karcsúsítását és szakképzett külföldi munkaerő alkalmazását. Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnökhelyettese közleményében a nettó bérfejlesztést és a közép-európai viszonylatban is versenyképes bérezést emelte ki.

Júniusban 1,5 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos hónapjához képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Ennek hátterében a növényi termékek árának 3,5 százalékos emelkedése, az élő állatok és állati termékek árának 1,8 százalékos csökkenése áll.

A kivitelezésnél tart az idei évre ütemezett útfelújítások többsége - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az állami közútkezelő jelentése szerint a 69 milliárd forint hazai forrásból országszerte több mint 500 kilométer útszakasz újul meg 2016-ban és a komplex útfejlesztési program jövőre is folytatódik.

Több mint 1 milliárd forintos pályázat nyílik az elektromos töltőállomások létesítésére. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: a vissza nem térítendő támogatásra a 15 ezernél nagyobb lélekszámú települések önkormányzatai pályázhatnak szeptember 15-től.

Összegyűjtötte a rendkívüli parlamenti üléshez szükséges számú aláírást a Jobbik a levélszavazatok ügyében. Az ellenzéki párt azt szeretné elérni, hogy a külföldön dolgozó magyarok is szavazhassanak levélben a hazai választásokon. Az ügyben tartott múlt heti ötpárti egyeztetés után a Fidesz jelezte: tartalmi és eljárási okok miatt nem támogatja a törvénymódosítást. A Jobbik kezdeményezését az országgyűlés összehívásra MSZP-s és LMP-s képviselők is támogatták.

A magáncsődről szóló törvény alapvető módosítását javasolja az LMP. Az ellenzéki párt szerint a tavaly bevezetett jogszabály jelenlegi formájában nem érte el a célját. Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly szeptember óta mindössze 450 adós kezdeményezett magáncsődeljárást, pedig azt ideális esetben több tízezer család vehette volna igénybe. Emlékeztetett: jelenleg mintegy 100 ezer embert fenyeget lakása elvesztése.

Kampányt indítanak a nők és férfiak közötti bérkülönbség felszámolására a szakszervezetek. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta: az érdekképviselet megkezdte a felkészülést az őszi bértárgyalásokra. Hercegh Mária, a szervezet női tagozatának elnöke arról beszélt: az emberi méltóság is sérül azzal, hogy a nők ugyanazért a munkáért nem kapnak a férfiakkal azonos bért.

Továbbra is stabilan vezeti a pártok népszerűségi listáját a Fidesz a Závecz Research Intézet felmérése szerint. A biztos pártválasztóknál a Fidesz 43, a Jobbik 22, az MSZP 17, a DK 9, az LMP 4, az Együtt és a Liberálisok 1-1 százalékon áll. A kormány és az ellenzék munkáját a közepesnél gyengébbnek ítélik a választópolgárok: az előbbit - egy százfokú skálán - 39 pontra, az utóbbit 35 pontra értékelték.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×