eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Cél a 3-5 százalékos gazdasági növekedés - a nap hírei

A nemzetgazdasági miniszter szerint szeptemberben befejeződhet a gazdasági növekedést ösztönző intézkedéscsomag előkészítése. Az MSZP szerint a családi otthonteremtési kedvezmény tovább mélyíti a lakhatási válságot. Megkezdődött az október 2-ai népszavazás előtti kampányidőszak.

A tervek szerint már szeptemberben befejeződhet a gazdasági növekedést ösztönző intézkedéscsomag előkészítése - erősítette meg a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Magyar Időknek elmondta: az a cél, hogy Magyarország gazdasága a következő években legalább 3-5 százalékkal növekedjen. Hozzátette: ehhez több területen is segítő intézkedésekre van szükség, tenni kell például a hazai munkanélküliség további mérsékléséért, a jelenlegi öt százalék körüli szintet 3 százalékosra kell leszorítani. Úgy vélte: ezzel párhuzamosan enyhíteni kell a munkaerőhiányt.

Az MSZP szerint a családi otthonteremtési kedvezmény tovább mélyíti a lakhatási válságot. Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy vélte: a támogatási forma közvetlen hatására drasztikusan megemelkedtek a lakásárak Magyarországon, de a telekárak és az albérleti díjak is. Megismételte az MSZP álláspontját, amely szerint a megoldást egy mindenki számára elérhető bérlakásprogram, lakbértámogatási rendszer jelenthetné.

A választási bizottságok kontrollja alá tartoznak mostantól a politikai hirdetések, a gyűlések, a plakátok, miután elkezdődött az október 2-ai népszavazást megelőző hivatalos választási kampány. Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a Magyar Időknek elmondta: panaszok benyújtására a kifogásolt eseménytől számított öt napon belül van lehetőség, a döntést ugyanennyi idő alatt kell meghozni.

A Jobbik elnöke szerint a kötelező betelepítési kvótákról tartandó október 2-i népszavazáson részt kell venni, nemmel kell szavazni, és a részvételre kell buzdítani. Vona Gábor egy gyergyószentmiklósi rendezvényen úgy vélte: a Fidesz az alkotmány módosításával védhette volna meg sokkal egyszerűbben Magyarországot a betelepítési kvótáktól, és ehhez a Jobbiktól parlamenti támogatást kapott volna.

Több mint 3 kilométeres a torlódás az M1-es autópályán, a hegyeshalmi határátkelőnél az osztrák hatóságok újabb szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a várakozási idő csaknem egy óra.

Több mint száz országból érkeznek vendégek az idei Sziget Fesztiválra. A Sziget Kulturális Szervezőiroda sajtóirodája a jegyeladások alapján közölte: a külföldiek közül a legtöbben Hollandiából, majd az Egyesült Királyságból érkeznek. Vető Viktória sajtófőnök elmondta: a szigetlakó külföldiek harmadik legnépesebb csoportját a franciák teszik ki, őket követik Olaszország, Németország és Svájc állampolgárai.

Nőtt az elmúlt napokban a Törökországból a görög szigetekre illegálisan érkezett menekültek száma. A regisztrációs központokban csaknem 11 ezer ember tartózkodott, de csak 7450 elhelyezésére van lehetőség. Az Európai Unió és Törökország között márciusban létrejött menekültügyi megállapodás előtt naponta átlagosan csaknem 2 ezer bevándorló érkezett Törökországból Görögországba, de ez a szám jelentősen mérséklődött, augusztusban azonban ismét emelkedett.

Továbbra sincs megegyezés Ankara és Washington között az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen kiadásáról. A hitszónokot a török vezetés a július 15-i katonai puccskísérlet kitervelésével vádolja. A török miniszterelnök kijelentette: a kiadatáson múlik a török-amerikai viszony alakulása. Fethullah Gülen következetesen visszautasítja érintettségét a hatalomátvételi kísérletben, és nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását sürgeti a puccskísérlet kivizsgálására. Kijelentette: kész hazatérni, és ha bűnösnek találják, vállalja az ezért járó büntetést.

Kuba fővárosában táncos fesztivállal ünnepelték Fidel Castro 90. születésnapját. Havanna híres tengerparti sétányán, a Malecónon hosszú kilométereken táncosok és salsaegyüttesek vonultak fel a szigetországot korábban vezető politikus tiszteletére. Kubában már a hónap eleje óta számos rendezvénnyel emlékeztek meg a 1959-es forradalom és a kubai kommunista állam megalapítójának születésnapjáról. Fidel Castro 2008-ban adta át a vezetést öccsének, a most 84 éves Raúlnak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×