eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Magyarország veszélyben - Ismét negatív rekord!

Ismét rekord mértékű ózonhiány Magyarország felett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti Marczell György Főobszervatóriumában 2016. július 21. délelőttjén, rekord mértékűen alacsony ózontartalom értékeket mértek - írja a met.hu.

A légoszlop teljes ózontartalmának folyamatos mérése 1969 óta folyik az obszervatóriumban. A mai nap délelőttjén ez idáig 298 és 294 DU értékeket mértünk, ami kb. 12 %-kal alacsonyabb, mint az erre a napra érvényes sokéves átlag. A természetes változékonyság alsó határa (azaz a sokéves átlagtól az a százalékban kifejezett eltérés érték, amely még normálisnak mondható a sokéves adatok alapján) ezen a napon 11 %, ami azt jelenti, hogy ez az érték már abnormálisan alacsony.

A 294 DU nagyságú érték már rekordbeállításnak minősül, hiszen az évnek ezen a napján valaha mért legalacsonyabb érték 293 DU volt (1972-ben, 2007-ben és 2011-ben), és a mérések bizonytalansága elérheti a 2-3 DU értéket.

Jelenleg az értékek kis mértékben csökkennek, tehát még az is elképzelhető, hogy napi átlagban negatív rekordjavítás történik.

A most tapasztalt kiugró ózonhiánynak az oka egyelőre nem ismert pontosan, de az a tény, hogy a jelenleg hazánk fölött nagyobb magasságokban tapasztalható áramlási viszonyok olyanok, hogy ezek hozzájárulhatnak az extrémen alacsony ózontartalom kialakulásához. Nyugat felől olyan áramlás érkezik hazánk fölé, amely a mediterrán vidékekről származik, és a mediterrán vidékeken alacsonyabb az ózontartalom.

A kirívóan alacsony ózonértékeknek megfelelően nagyon magas UV besugárzás értékeket mérünk országos UV monitoring hálózatunknak négy mérőállomásán, Budapesten, Kecskeméten, Keszthelyen, és Siófokon. 12 órakor az UV Index már elérte a 8-as értéket. Kékestetőn felhős az égbolt, így ez ott csökkenti az UV sugárzást.

Az eddigi adatokból azt lehet következtetni, hogy hazánknak azokon a területein, ahol nem következik be dél körül (a Nyári Időszámítás miatt ez 13 óra) felhősödés, a maximális UV Index értéke elérheti az extrémen magas 8,5-ös értéket is. Ez azt jelenti, hogy a legérzékenyebb bőrűek akár már 15 perc alatt leéghetnek, így lehetőség szerint kerülni kell az ennél hosszabb idejű napon tartózkodást.

A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b weboldalon, illetve a Meteora alkalmazás segítségével.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×