eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A miniszterelnök szerint az EU-nak tisztáznia kell álláspontját a migráció ügyében - a nap hírei

Elkészült az idei tankönyvek döntő többsége. Több száz tisztelője, barátja, pályatársa kísérte utolsó útjára Somló Tamást.

A miniszterelnök szerint az Európai Uniónak tisztáznia kell álláspontját a migráció ügyében, mert jelenleg nem tudni, mi Brüsszel célja. Orbán Viktor a V4-ek varsói kormányfői tanácskozása után megismételte a magyar álláspontot, ami alapján a menedékkérőket európai területen kívül kell megállítani, ott kell felállítani a menekülttáborokat, és az érintetteknek ott kellene benyújtani menedékkérelmüket. Beszélt arról is: közös európai programot terjeszt elő a visegrádi együttműködés négy állama a szeptemberi pozsonyi uniós csúcstalálkozón. Kijelentette: Nagy-Britannia kilépése miatt az Európai Unió elvesztette globális szerepét.

Európa biztonságának helyreállítása érdekében le kell győzni az Iszlám Államot - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a terrorista szervezet ellen küzdő nemzetközi koalíció országainak washingtoni tanácskozásán azt mondta: Európa minden idők legsúlyosabb terrorfenyegetésének árnyékában éli napjait. A tárcavezető szerint a kialakult helyzet oka az, hogy az Iszlám Állam olyan mértékben destabilizálta a kontinens déli szomszédságát, hogy onnan millióknak kell elmenekülniük, és a dzsihadista csoport térnyerésének következtében milliók indultak meg Európa felé is.

Nőtt a költségvetés hiánya júniusban az egy évvel korábbihoz képest az uniós kifizetések megindulása és a kamatfizetési kötelezettségek torlódása miatt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az első félévi hiány azonban csaknem a legalacsonyabb az elmúlt másfél évtizedben. A részletes adat alapján júniusban a központi alrendszer hiánya 389 milliárd forint lett. A részletes adatok megegyeznek az előzetes számokkal.

A visszahonosított magyarok népszavazáson való részvételéről, a nemzeti kisebbségek jogi helyzetéről és gazdasági fejlesztési lehetőségekről volt szó a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor csütörtöki pódiumbeszélgetésein. Kovács Zoltán kormányszóvivő arról beszélt: a népszavazáson való részvételre ösztönzi a kabinet a visszahonosított határon túli magyarokat. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta: eddig 259 ezer visszahonosított magyar regisztrált, így a referendumon az érvényességi küszöb 4 millió 230 ezerre emelkedett. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a jövőben egyre inkább a saját, belső források felé kell fordulni, ezeket kell használni a gazdaság növekedéséhez.

Már megkapták kinevezésüket a tankerületi központok leendő vezetői - közölte a Klebelsberg Intézmény-fenntartó Központ vezetője. Pölöskei Gáborné az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: az 58 tankerületi központtal jövő januártól létrejövő új oktatási struktúrában továbbra is megmarad a központi irányító, új nevén a Klebelsberg Központ, de az eddigiekhez képes egészen más lesz a szerepe. Hozzátette: a jövőben nagyobb gazdálkodási önállóságot kapnak az iskolavezetők.

Elkészült az idei tankönyvek döntő többsége, július végére az összes, több mint 13 millió tankönyv a Könyvtárellátó raktáraiba kerül - jelentette be az oktatásért felelős államtitkár. Palkovics László elmondta: az elmúlt három évben kifejlesztett több mint 160 kísérleti tankönyvet már végeleges, javított formában kapják meg a diákok és a tanárok. A szeptemberben kezdődő tanévben a tanulók több mint kétharmada ingyen kapja meg a tankönyvet, és csökken a kötelezően megtanítandó tantervi rész, ezáltal a tanulók leterheltsége is.

A társadalmi elvárásoknak megfelelő gyülekezési törvény készül - jelentette ki az igazságügy-miniszter. Trócsányi László a Figyelő című lapban azt írta: a tervezet a szakmai és társadalmi elvárásoknak is megfelel. Hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság határozata az alapvető jogok - különösen a magán- és családi élet, az otthon védelme és a gyülekezési jog - összeütközésének feloldására koncentrált. Megjegyezte: a gyülekezési jog megújítása rendkívüli körültekintést igényel, ezért egyeztetésekre van szükség, ismerni kell a joggyakorlatot és a nemzetközi összehasonlító elemzéseket is.

Több száz tisztelője, barátja, pályatársa kísérte utolsó útjára Somló Tamás énekest, zenészt, dalszerzőt, a Locomotiv GT tagját a Kozma utcai izraelita temetőben. A 68 éves korában, kedden hajnalban elhunyt művészt zsidó szertartás szerint búcsúztatta gyászoló családja előtt Kardos Péter főrabbi. Mint mondta gyönyörködtetett zenéjével és énekével, sugározta magából a jóságot és a szeretetet. A barátok nevében Léderer Pál újságíró beszélt a ravatalnál. Úgy fogalmazott: konszenzus van abban, hogy Somló Tamás volt a magyar zenei élet egyik legeredetibb, legtehetségesebb, legsokoldalúbb és mindenképpen legtermészetesebb, legőszintébb, leglazább alakja.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×