eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Változhat a gyógyszerreklámok szövege - Lapszemle

Változtatnának a gyógyszerreklámok végén elhangzó figyelmeztetés szövegén a gyógyszergyártókat képviselő szervezetek – számolt be a Magyar Idők. A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: míg januárban 238 olyan praxis volt, amelyet legalább fél éve nem töltött be háziorvos, fél év alatt ez a szám közel negyvennel emelkedett. A Népszabadság cikke szerint jövőre piacra kerülhet a világhírű magyar találmány, a Gömböc "játék" változata.

A Magyar Idők arról ír, hogy változtatnának a gyógyszerreklámok végén elhangzó figyelmeztetés szövegén a gyógyszergyártókat képviselő szervezetek. Javaslatuk szerint a gyógyszerreklámokban elhangzó, "a kockázatokról és mellékhatásokról" kezdetű mondat helyett az legyen: "A gyógyszer biztonságos alkalmazásáról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg a gyógyszerészét." A szervezetek szerint ugyanis a jelenlegi figyelmeztetés negatív előítéleteket köt a gyógyszerekhez.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: míg januárban 238 olyan praxis volt, amelyet legalább fél éve nem töltött be háziorvos, fél év alatt ez a szám közel negyvennel emelkedett. Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke a lapnak azt mondta: a finanszírozást legalább a jelenlegi duplájára kellene emelni, mert enélkül a fiatalok a magasabb bérrel járó kórházi munkát választják.

A Népszabadság cikke szerint jövőre piacra kerülhet a világhírű magyar találmány, a Gömböc "játék" változata. Megalkották ugyanis a világ leghíresebb geometriai formái közé tartozó Gömböc megfizethető árú változatát, amivel eljutottak a sorozatgyártás előszobájába. A Gömböc lényege, hogy két egyensúlyi pontja van, és bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza.

A Népszabadság úgy értesült: az M3-as metróvonal rekonstrukciója nem szerepel a Brüsszelnek korábban benyújtott nagyprojekt-listán. A lap szerint a beruházás a 2014-es pénzügyi ciklus elején megkötött közlekedési programmegállapodásba sem került bele, ami feltétele lett volna annak, hogy Magyarország benyújthassa a metró pályarekonstrukciójára vonatkozó támogatási kérelmet.

A Magyar Idők arról ír, hogy 500 ember nem fogadott el, illetve nem kapott új állásajánlatot a Tesco áruházlánctól a márciusban bejelentett csoportos leépítés során. Eközben a cég jogellenesen két szakszervezeti vezetőtől is megválna, esetükben az ügy várhatóan munkaügyi bíróságon folytatódik majd.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: megosztja a környéken élőket a Balatonfenyvesen megépült, csaknem fél kilométeres vitorlásmóló. Az LMP természetkárosítás miatt feljelentést tett, a szomszédos Balatonmáriafürdőn pedig néhány strand úgy eliszaposodott, hogy csak hosszú stégeken lehet a vizet megközelíteni. Az összefüggést a lap által megkérdezett szakértő szerint is nehéz kimutatni, aki azonban így is lát aggodalomra okot adó jeleket.

Gazdasági lapszemle

A Portfolio összeállításából kiderül: a június nemcsak a nemzetközi piacokon okozott heves mozgásokat, hanem a hazai alapkezelői piacon is, a kezelt vagyon májushoz képest közel másfél százalékkal, 5632 milliárd forintra esett vissza, melyben a nettó értékesítés gyenge számai játszották a főszerepet, múlt hónapban ugyanis több mint 84 milliárd forintot vontak ki a befektetők a hazai alapokból. A legnépszerűbb kategória ismét az ingatlanalap lett, ide érkezett a legtöbb pénz, de júniusban azok jártak a legjobban, akik árupiaci alapokba fektettek, ezek ugyanis egy hónap alatt 5% feletti hozamot produkáltak.

A Pénzcentrum.hu már az őszre tekint, amikor arról ír, hogy a nagyobb áruházak már feltöltötték készlettel az iskolás részlegeiket, hiszen a szülők mostanában kapják meg az iskolakezdési támogatást, melyet csak tanszerre, ruhára vagy tankönyvekre költhetnek. Az iskolakezdési támogatás egy kedvezményes adózású, béren kívüli juttatási elem, amelyet az érintettek a munkahelyükön igényelhetnek.

A Napi.hu még előrébb tekint: bár még javában tart a nyár, a gazdasági portál megnézte: mennyit pihenhetünk majd 2017-ben. Az Officina.hu becslése szerint ugyanis hét hosszú hétvége lesz jövőre. A munkaszüneti napok végleges listája azonban a nemzetgazdasági miniszter rendelet-tervezetéből derül ki hamarosan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×