eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Bajt okozhat a szökőkútban fürdés - lapszemle

A Népszabadság szerint az olimpiai pályázatért felelős cégnek nyilvánosságra kell hoznia a szerződéseinek adatait. A Magyar Nemzet arról ír, hogy az előzetes minisztériumi számításnál is többen, csaknem 185 ezren jutottak szociális tüzelőhöz a télen.

A Magyar Időknek adott interjújában az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára azt mondta: a kormány létrehoz egy, a korábbi Közoktatás-politikai Tanácshoz hasonló testületet, amelyben minden érdekelt szereplő megjelenik. Palkovics László szerint az új fórum létrehozását a szakszervezetek kezdeményezték, és a kerekasztal még szeptemberben tárgyal róla, de annyit hozzátett, hogy a tanács a miniszter egy véleményezési joggal bíró testülete lesz.

A Népszabadság szerint az olimpiai pályázatért felelős cégnek nyilvánosságra kell hoznia a szerződéseinek adatait. A lap emlékeztet arra, hogy még áprilisban fordultak a budapesti olimpiai pályázatot koordináló, 250 millió forintos alaptőkével létrehozott társasághoz, mely cégekkel kötött szerződést, milyen értékben és milyen tevékenységre,

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az előzetes minisztériumi számításnál is többen, csaknem 185 ezren jutottak szociális tüzelőhöz a télen, ami kétezerrel több a tavalyi rekordnál. A Belügyminisztérium adatai alapján idén összesen 2184 település kapott támogatást a tüzelő megvételére, ami szintén rekord.

A Magyar Időkből megtudhatják, hogy a BKV Zrt. közzétette a 3-as metró vonalszakaszán lévő állomások felújítására kiírt pályázatokat. Ezekben szerepel az a kitétel is, amely szerint az Európai Unió az M3-as projekt támogatásáról még nem döntött. Erre tekintettel a BKV az eljárást eredménytelenné nyilváníthatja, ha a kormány vagy a főváros nem vállal garanciát a beruházás pénzügyi fedezetére az ajánlati kötöttség ideje alatt.

A Népszabadság a Magyar Közlönyt idézi, amikor arról számol be, hogy a kormány visszavonja a Balaton Területfejlesztési Stratégia Program elfogadásáról, valamint a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén a 2014-2020-as uniós és hazai forrásból megvalósuló határozatot. Ez összesen 321,5 milliárd forintot biztosított volna az Orbán-kormány réséről megígért fejlesztésekre.

A Magyar Nemzet úgy tudja, nem biztos, hogy meglesz a kétszázezer hiteles aláírása az MSZP-nek az állami földek eladása elleni népszavazás kötelező kiírásához. Ugyanis Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője tegnap arról tájékoztatott: a Gőgös Zoltánék által június 28-án leadott aláírásgyűjtő ívek közül eddig 8750-et ellenőriztek, és ezeken 61 047 érvényes aláírás volt, vagyis az aláírások 85,3 százaléka volt formai szempontból megfelelő, a többi nem. Beszámolója szerint a kezdeményezők összesen 27 973 ívet adtak le.

A Napi.hu szerint szeptember elsejétől kötelező felelősségbiztosítással lehet csak vállalkozni az egyszerű bejelentéssel érintett családi ház tervezésére és kivitelezésére. Ám egyelőre senkinek nincs fogalma arról, hogy ennek a felelősségbiztosításnak mire kell kiterjedni. Erről ugyanis eddig nem rendelkeztek a döntéshozók.

A Portfolio arról ír, több komoly sokkot is átéltek idén a tőkepiacok: az év eleji kínai, olajpiaci káosz, majd a nyáron a Brexit is megtépázta a kockázatosabb értékpapírok árfolyamát. Az abszolút hozamú alapok viszont szépen átvészelték az időszakot, majdnem 70 százalékuk legalább megőrizte év eleje óta az ügyfelek pénzét. A rugalmas befektetési stratégiával dolgozó szakemberek által kezelt portfóliók népszerűsége viszont nem nőtt az értékesítési adatok alapján, hiába növelték körülbelül 40 milliárd forinttal az alapok a vagyonukat közel fél év alatt.

A pénzcentrum.hu az ÁNTSZ-re hivatkozva számol be arról, hogy komoly baj lehet, ha valaki a szökőkútakban próbál felfrissülni a kánikulában. Nagy kockázatot jelentenek például a fertőtlenítő vegyszerek, mivel a szökőkutakban erősebb vegyszereket alkalmazhatnak, jóval nagyobb koncentrációban, mint például a medencékben. Ezek bőrirritációt, allergiás tüneteket okozhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×