eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Megoldódhat a patikaliberalizáció utáni krízis

2017. január elseje után csak azok a gyógyszertárak kapnak működési engedélyt, amelyekben a gyógyszerészi tulajdoni hányad meghaladja az 50 százalékot. Ezt a folyamatot segíti, hogy július elsejétől kedvezőbb feltételekkel juthatnak hitelhez a gyógyszerészek.

A patikaliberalizáció utáni krízis megoldódni látszik, a tavalyi mérlegbeszámolók alapján ugyanis a gyógyszertárak össznyeresége meghaladja a liberalizáció előtti szintet – monda az egészségügyért felelős államtitkár.

Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett arra, hogy egy korábbi kormánydöntés több éves türelemidőt adott arra, hogy több lépcsőben tulajdonrészt szerezzenek a gyógyszerészek a patikákban.

„A döntés, hogy 2014. január 1-jétől a patikában dolgozók össztulajdon-arányának meg kell haladnia a 25 százalékot, 2017. január 1-jétől pedig meg kell haladnia az 50 százalékot. Szeretném hangsúlyozni, hogy 2017. január 1-je után az a patika, ahol ez a tulajdoni hányad nem áll fent, nem kaphat működési engedélyt” - fogalmazott az egészségügyért felelős államtitkár.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke arról beszélt, hogy július elsejétől kedvezményes hitelfelvételi lehetőség segíti a patikusokat abban, hogy megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak.

„A tulajdonosi program végigvitelét igazolja és garantálja a patikaalap mostani változtatása. Szeretném jelezni, hogy az eddigi 3 százalék helyett

1,5 százalékos kamatteherrel vehetik igénybe a gyógyszerészek a hitelt. Az eddigi maximum 60 millió forint helyett 150 millió forintot igényelhetnek. És volt a szabályozásban egy képlet, amely a gyógyszertárak gazdasági adatait figyelembe véve túl szigorúnak bizonyult, ezért egy olyan korrekcióra is sor került, hogy a hozamvárakozás figyelembe vételével üzleti terv alapján lehessen a továbbiakban a patikaalap hitelkonstrukciót igénybe venni” - mondta a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.

Ónodi-Szűcs Zoltán azt is közölte, hogy hány patikát érinthet a január elsejétől életbe lépő változtatás.

„2300 patika van ma Magyarországon működési engedéllyel, és ebből körülbelül 700 patika van, amelynek még nincs meg az 50 százalékot meghaladó patikusi tulajdoni hányada” - ismertette.

Ezek közül körülbelül 500 esetében jelenleg 25 és 40 százalék körül van a gyógyszerészek által birtokolt tulajdoni hányad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×