eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Jövőre 5,2 milliárd forintot biztosítanak Erzsébet-táborokra

Jövőre 5,2 milliárd forintot biztosít a központi költségvetés az Erzsébet-táborokra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn a Fejér megyei Mezőszilas általános iskolájában, ahol a nyáron Napközi Erzsébet-táborokat tartanak.

Czibere Károly hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett a program folytatása mellett, az idén 4,4 milliárd forinttal támogatják és a tavalyi 75 ezernél jóval több, 90 ezer gyerek táborozását segítik. Hozzátette, hogy jövőre tovább szélesítik a programot, bővül a helyszínek és a résztvevők száma is, valamint fejlesztik a kárpátaljai és az erdélyi helyszíneket.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy az Erzsébet-táborok társadalompolitikai eszközök, amelyek egyfajta küzdelmet szimbolizálnak a reménytelenséggel és a kilátástalansággal szemben. Hozzátette, igenis van esély arra, hogy "ne engedjék el nyáron sem a gyerekek kezét", lehetőség van értelmes programot és a felemelkedés esélyét kínálni számukra ebben az időszakban is.

Czibere Károly szerint a táborok, amelyeket ötödik éve szerveznek meg, csökkentik a csellengés, az elkallódás veszélyét, továbbá közösségteremtő erejük van. Mint mondta, prioritásként kezelik a fejlesztést, amely a jövőbe történő, hosszan megtérülő befektetés.

Közölte, hogy a táborokban tematikaként kínált sport, művészet és informatika olyan eszköz, amely a felzárkózáspolitikát eredményessé teszi.

Varga Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a környék 11 iskolájában 11 tematikus tábort szerveznek az elkövetkező hetekben. Jelezte, hogy a térségben 25-30 százalék a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek aránya, de akadnak olyan iskolák, ahol a 70 százalékot is eléri.

A képviselő szólt arról is, hogy Fejér megye északi, gazdaságilag és társadalmilag fejlett részével szemben a déli térség elmaradott. Közölte, hogy 2010-ben 20 százalékos volt a munkanélküliség, jelenleg 7-8 százalékos, ami elfogadható előrelépés, de helyben sokkal több munkahelyre lenne szükség.

Az Erzsébet-programról szóló törvény módosításával, 2016 áprilisától az egyházi hátterű, a gyermekvédelemben és táboroztatásban jártas Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány felel az ifjúsági és gyermekprogramok, valamint a gyermek- és ifjúsági táborok szervezéséhez kapcsolódó feladatok megvalósulásáért.

Az eseményen kiosztott összegzés szerint idén várhatóan 35 ezer 6-16 éves fiatal töltheti a vakációját Napközi Erzsébet-táborokban. A turnusok az ország csaknem négyszáz pontján, jellemzően oktatási intézményekben, a hét öt napján biztosítanak programokat a részt vevő gyerekeknek.

A táborok hetente 20 és 150 közötti létszámmal működnek, és többségük a fejlesztendő járásokban valósul meg. A július 4-én megnyíló napközi táborokra június 13-ig pályázhattak az állami fenntartású tankerületek, míg a június 30-án lezárult pályázatok esetében az egyházi fenntartású iskolák és a családsegítő szolgálatok kaptak lehetőséget. Az utóbbiakra 37 pályázat érkezett 1039 résztvevővel.

A nyáron az első négy turnusban összesen 28 168 kedvezményezett vesz részt a Napközi Erzsébet-táborokban, ami 798 nyertes pályázatot jelent.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×