eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Túl hosszú a nyári szünet?

Túl hosszú a nyári szünet?

A nyári szünetben a gyerekeknek két és fél hónapig nem kell iskolába menniük. Nekik ez öröm, a felnőtteknek azonban sokszor gond. A kormány tavaly ilyenkor még foglalkozott a vakáció megrövidítésének ötletével, a nagy vitát kavart javaslat azonban mostanra csendben lekerült a napirendről. Érvek és ellenérvek a vakáció hosszáról.

A diákok örülnek a vakációnak, és biztosan nem értenek egyet azokkal a felnőttekkel, akik szerint a két és fél hónapos szünidő túl hosszú. A gyerekek nyáron sokat elfelejtenek a tanultakból, a szülők munkában vannak, ezért nincs idejük rájuk, a rokonokra egyre több családban nem lehet számítani, mert szintén dolgoznak, messze élnek, esetleg már nem is élnek. A nyaralás, a napközi és a tábor sokak számára nem megfizethető, egyszóval a nyári szünet túl hosszú, legfeljebb hathetesnek kellene lennie – érvel Salamon Eszter, a Európai Szülők Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja.

Európa legtöbb államában a szülők nyáron érdemi mennyiségű szabadságot tudnak kivenni. Németországban, ahol hat hét a nyári szünet, egy hónapra bezárnak a gyárak, az intézmények, így azt a családok együtt tudják tölteni.”

A Nemzeti Pedagóguskar elnöke, Horváth Péter győri iskolaigazgató szerint a nyári szünet megrövidítése a harminchat hetes tanév nyári meghosszabbítását jelentené, ami megvalósíthatatlan, mert júliusban és augusztusban elviselhetetlenül meleg van a légkondicionáló nélküli iskolákban.

A magyar családok döntő többsége azért, ha lehet, nyáron veszi ki a szabadságát. Nyáron könnyebben meg tudja oldani a gyermek elhelyezését, mint télen vagy a tavaszi hónapokban.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem a nyári szünet megrövidítésén, hanem a vakáció tartalmas eltöltésének lehetővé tételén munkálkodik – mondta az InfoRádiónak Balog Zoltán tárcavezető.

Azon dolgozunk és már léptünk is előre, hogy a Nemzeti Táboroztatási Programban olyan pluszkínálataink legyenek, nyelvtanulásban, zenében, sportban, hogy kevésbé hasson úgy a szünidő, ami a felejtést erősíti.”

A Táborfigyelő.hu adatbázisa szerint az egymillió kétszázezer vakációzó gyerek majdnem száz tábor közül választhat, feltéve, ha a szülei meg tudják fizetni. Az ottalvós táborok minimum 18 ezer forintba kerülnek, a szaktáborok szervezői azonban 80, sőt 170 ezer forintot is elkérnek egy tíznapos programért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×