eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Ónodi-Szűcs: idén is jut pluszforrás az egészségügyre

Az idén négymilliárd forinttal kapnak többet az alapellátásban dolgozó védőnők és fogorvosok, a háziorvosi praxisoknak pedig összességében 10 milliárd forint pluszforrást biztosít a kormány - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, a háziorvosoknak juttatandó tízmilliárd forintos forráson felül kétmilliárd forintot kapnak a védőnők és szintén kétmilliárdot a területi ellátási kötelezettséggel bíró fogorvosok.

"Az alapellátásba, mi azt gondoltuk, beletartozik a védőnő és a forgorvos is, ugyanakkor a korábbi forrásmennyiség nem lett volna elegendő mindenkire, mostanra sikerült ezt a pluszforrást rendezni, hiszen ez több mint 4 milliárd forinttal több mint a korábban tervezett forrásmennyiség lett volna." Ezért "toldotta meg" a kormány négymilliárd forinttal a finanszírozást.

A háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak praxisonként - hasonlóan a tavalyi juttatáshoz - átlagosan 130 ezer forinttal jut több havonta, míg a védőnők és az iskolai védőnők esetében 30-35 ezer, a fogorvosok esetében pedig 50-55 ezer forint havi bevételnövekedést jelent majd az emelés.

A pluszforrás az idén január 1-jétől jár, annak visszamenőleges, egyösszegű kifizetését hamarosan megkezdi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

"Egy praxisra jutó forrás-mennyiség alapellátásban az olyan 130 ezer forinttal lesz több átlagosan, a védőnőknél ez olyan 30-35 ezer forint különbséget jelent és az utolsó kategóriának pedig ez olyan 50-55 ezer forintos különbséget jelent a korábbiakhoz képest majd."

Az egészségügyért felelős államtitkár beszámolt arról is, hogy az ágazati kollektív szerződésről folyó tárgyalások folyamatosak, annak csak egy része a bérmegállapodás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 5. 20:00
×
×
×
×