eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Közép-európai keresztény találkozót tartanak Budapesten

A Föld sója elnevezésű ökumenikus találkozóra ddig több mint háromezren regisztráltak.

Közép-európai keresztény találkozót tartanak július 7. és 10. között Budapesten. A Föld sója elnevezésű ökumenikus találkozóra, amelyet idén a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) szervez, eddig több mint háromezren regisztráltak - mondta Fabiny Tamás evangélikus püspök vasárnap a fővárosban.

A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Fabiny Tamás, az MEE külügyi kapcsolatokért is felelős vezetője kiemelte: a találkozó célja, hogy az egyház kilépjen a templom falai közül, és megmutassa magát szekuláris közegben is.

A megnyitó istentiszteleten Gáncs Péter, az MEE elnök-püspöke hirdet igét. Kiemelt program lesz július 9-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Heinrich Bedford-Strohm bajor püspök pódiumbeszélgetése a reformáció és az egyházak európai jövőjéről.

Fabiny Tamás hozzátette: a három-négy évente megrendezett találkozó 25 éves múltra tekint vissza, első alkalommal 1991-ben, a "végnapjait élő NDK-ban" rendezték meg, Magyarország pedig először ad otthont a programnak.

A találkozón eredetileg résztvevő hat országhoz - Lengyelország, Németország, Csehország, Magyarország, Ausztria és Szlovákia - az évek során más, nem csak közép-európai országok csatlakoztak, az idei találkozóra például regisztráltak Vietnamból, Svédországból és az Egyesült Államokból is.

Az evangélikus püspök kitért arra is, hogy a programokra felekezeti hovatartozástól függetlenül várják az embereket, köztük a nem vallásosakat is. Szeretnék - tette hozzá -, ha a nemzetközi érdeklődés mellett minél többen lennének magyar résztvevők.

Cselovszkyné Tarr Klára főszervező, az MEE Országos Iroda - ökumenikus és külügyi osztály vezetője elmondta, a programot igyekeztek úgy összeállítani, hogy kiegyensúlyozott egységben legyenek a lelki, spirituális, valamint a társadalmi kérdésekkel foglalkozó beszélgetések, előadások. Fontos, több programon is középpontban lévő téma lesz a reformáció és az egyházak jövője, a család, a keresztényüldözés, illetve a menekültkrízis.

A rendezvényre harminchárom kórus is érkezik, amelyek - önálló templomi koncertjeik mellett - az eseményt záró istentiszteleten közösen, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretével adják elő Kodály Zoltán Budavári Te Deum című művét - mondta Cselovszkyné Tarr Klára.

A programok fő helyszíne a Tüskecsarnok, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara, illetve a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) kápolnája lesz.

Antal Bálint programkoordinátor elmondta, hogy a rendezvény kiemelt célja a fiatalok megszólítása, ezért szerveztek a résztvevő országok számára foci- és röplabdabajnokságot, illetve sárkányhajóversenyt is. Hozzátette: valamennyi résztvevő országból érkeznek ifjúsági zenekarok, amelyek a rendezvény ifjúsági sátorában, valamint a MEÖT-kápolnában koncerteznek majd.

A találkozó részletes programja http://foldsojatalalkozo.hu/ oldalon olvasható, ott lehet regisztrálni is a rendezvényre.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×