eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Ne öltöztessük túl a gyerekeket kánikulában!

Ne öltöztessük túl a gyerekeket kánikulában!

Nem kell a gyermekeket túl öltöztetni, de kalapot tegyünk a fejükre és alaposan kenjük be őket magas faktorszámú fényvédő krémmel - mondta az InfoRádióban Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének alelnöke.

„Rendkívül fontos, hogy csak reggel és az esti órákban vigyük ki a gyerekeket a szabadba. Lehetőleg 10-11 óráig és délután 4 óra után tartózkodjunk csak kint a szabadban. A déli órákban – nemcsak a csecsemőkre és a kisgyerekekre vonatkozik, hanem a felnőttekre is, hogy – lehetőleg a hűvös lakásban vagy a munkahelyen tartózkodjunk, mert a folyamatos napon tartózkodásnak súlyos következményei lehetnek” - figyelmeztetett Muzsay Géza.

Hangsúlyozta: megfelelő mennyiségű folyadékot kell fogyasztanunk, és a gyerekeket is a folyadékfogyasztásra kell ösztönözni.

Ne öltöztessük túl a gyerekeket kánikulában!

„Elvileg amíg szopik egy csecsemő, az bőven fedezi a folyadékszükségletet, de ezeken a kánikulai napokon egy kis babavíz kiegészítő fogyasztása biztos, hogy nem ártalmas” - tanácsolta az egyesület alelnöke.

„Nagyobb korban egy tíz kilogrammos gyereknek a fenntartó folyadékszükséglete egy liter, egy húsz kilós gyereknél már másfél liter. Felnőttnél pedig 2-2,5 liter, 3 liter is lehet, az ilyen meleg napokon pedig még e fölé is kell menni a folyadékfogyasztásban” folytatta.

„Rendkívül fontos, hogy könnyedebb ételeket fogyasszunk, sok zöldséget és gyümölcsöt, és megfelelő mennyiségű vizet, ásványvizet” - hívta fel a figyelmet a szakember.

„Ha a nagy melegben sokat volt kint a gyerek a napon, gondolni kell arra, hogy napszúrást kaphatott. Ennek tünetei a fejfájás, szédülékenység, gyengeség, de súlyos esetben akár lázzal is járhat” - figyelmeztetett Muzsay Géza.

Ilyenkor vigyük be a hűvös szobába a gyermeket, öblítsük le, töröljük le a testét, és rendkívül fontos, hogy ebben a melegben senkit se öltöztessünk túl – tanácsolta.

„Ha kénytelenek vagyunk napon lenni, egy kalap vagy sapka jót tesz – ez különösen vonatkozik a kisebb gyerekekre, és a megfelelően magas faktorszámú fényvédő krémeket se felejtsük el, hogy megvédjük a bőrünket a káros sugaraktól” - hangsúlyozta a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének alelnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×