eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Oktatás, egészségügy és migráció napirend előtt az utolsó ülésnapon

Az oktatás, az egészségügy valamint a migráció is szóba került az Országgyűlés tavaszi ülésszakának utolsó ülésnapján, a napirend előtti felszólalások között.

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló napirend előtti felszólalásában a Szlovén Köztársaság kikiáltásának 25. évfordulójára hívta fel a képviselők figyelmét, mint mondta: országaink jószomszédi viszonyát a gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlődése mellett a legmagasabb szintű politikai találkozók is bizonyítják.

Szávay István a fiatalok elvándorlása ellen emelt szót, XXI. századi nemzetpolitikát követelve, hogy a kabinet adjon segítséget a határon túli magyar közösségek megmaradásához. Potápi Árpád, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában úgy látta, hogy 2010-ben fordulat történt a nemzetpolitikában, így mára több program is működik, amely a szórvány-magyarságot, illetve annak kapcsolatait próbálja erősíteni.

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője a harmadik Orbán-kormány félidős mérlegét megvonva úgy látta, hogy a kormány a bukás szélére sodorta az oktatási intézmények többségét, stadion és kisvasút helyett pedig kórházakat kellene építeni és fejleszteni. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azonban úgy látta, hogy pánik nem e területeken van, hanem a tisztújítás előtt álló MSZP-ben, mivel a kabinet jóval többet fordít oktatásra és egészségügyre, mint korábban a szocialista kormányok. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a tavaszi ülésszak zárásaként úgy fogalmazott: az elmúlt félévben a legtöbb kérdésben javulás történt, jó irányba tart az ország, a szabad vasárnap eltörlése azonban negatívan érinti a kereskedelemben dolgozókat. Rétvári Bence válaszában elsőként a munkavállalók számának-, illetve a kereskedelmi forgalom növekedését emelte ki a fejlődés alátámasztására.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az orlandói mészárlás nyomán a migrációs hullám veszélyeire mutatott rá, mivel - mint mondta - egy afgán család már Amerikában született gyermeke követte el a terrorcselekményt. A kontrollálatlan bevándorlásnak valahogy gátat kell szabni - húzta alá a politikus. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára őszinte részvétét fejezte ki a kormány nevében a terrortámadás áldozatainak hozzátartozói felé, majd egyetértett a frakcióvezetővel.

Schiffer András, az LMP nemrég lemondott frakcióvezetője utolsó felszólalásában a Magyarország szélsőséges energia-piaci és gazdasági kitettsége elleni fellépést-, illetve a kommunista múlttal való szembenézést sürgette. Dömötör Csaba válaszában úgy értelmezte a politikus lemondását, hogy Schiffer András lemondott arról, hogy új alternatívát nyújtson a baloldali szavazóknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×