eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Felújításra szorulnak a régi filmek

Nemcsak a héten újra mozikba került Ben Hur, de akár már a nyolcvanas években vagy később készült alkotások is felújításra szorulnak - mondta az InfoRádiónak a Magyar Nemzeti Filmalap Filmlabor Igazgatóságának vezetője. Aradi László szerint a nézői igények is olyan gyorsan változnak, mint a technika.

„A felújítások korszakát éljük. Bármilyen meglepő, akár 15-20 és 25 éves filmeknek is a felújított változatait látjuk, olyan rohamos volt a változás az elmúlt évtizedekben. Ahhoz, hogy ezek a filmek láthatók legyenek és a mai igényeknek megfeleljenek, hogy kristálytiszta hanggal és tűéles képpel lehessen bemutatni a nézőknek, ehhez bizony viszonylag drága, hosszadalmas felújítások szükségesek” - mondta Aradi László, a Magyar Nemzeti Filmalap Filmlabor Igazgatóságának vezetője az InfoRádiónak.

Hozzátette: ez egy hosszú folyamat és 2016-ban már nem kompatibilisek a mai készülékekkel a 80-as, 90-es évek elején készült alkotások sem.

„Azokban az években hagyományos felbontású SD-televíziózáshoz szokott hozzá mindenki, de közben áttért a világ a HD-televíziózásra. Most pedig itt van a küszöbön az ultra HD, amely még magasabb felbontású televíziózás. Ennek megfelelően kell követni a bemutatható anyagok minőségével a nézői igényeket, hiszen a nézői igények ugyanolyan rohamos ütemben száguldanak előre, mint a technika” - hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Filmalap Filmlabor Igazgatóságának vezetője.

Aradi László elmondta: egy másfél órás alkotás úgynevezett 4K felbontású, teljes körű digitalizálása és restaurálása képpel és hanggal együtt 10-15 millió forint költséget jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.

Orbán Viktor már Olaszországban van

A Patrióták Európáért képviselőcsoport vezetői ma a jobboldali Liga pártrendezvényén gyűlnek össze – írta közösségi oldalán a miniszterelnök politikai igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×