eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A szénhidrát többet nyom, mint a zsír

Tanulmányok támasztják alá, hogy a zsírszegény étrend helyett a szénhidrát-csökkentett étrenddel lehet komoly eredményeket elérni egy diéta során - mondta az InfoRádiónak Dr. Pados Gyula. A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy Angliában komoly vitát váltott ki egy tanulmány, mely szerint nem elengedhetetlen a zsírbevitel csökkentése.

Pados Gyula elmondta, a Harvard Egyetem húsz éven keresztül vizsgálta, mitől alakul ki elhízás. Azt találták, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztása hizlal leginkább.

A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke hozzátette, ezután az orvostudományban is jöttek az összehasonlító vizsgálatok. Azonos kalóriabevitel mellett figyelték, hogy a low carb - alacsony szénhidráttartalmú ételek vagy a a low fat – alacsony zsírtartalmúak fogyasztása mellett többet fogyni.

„Az derült ki, hogy átlagosan négy kilóval többet lehet fogyni az alacsony szénhidráttartalmú diétával, mint az alacsony zsírtartalmúval” - mondta el Pados Gyula.

A Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke kifejtette: „a glikémiás index azt jelenti, hogy ha 100 százaléknak vesszük a cukrok felszívódását, akkor ezzel a sebességgel lehet mérni a különböző ételek felszívódását. Ebből kijött, hogy például a krumplipüré majdnem százszázalékos gyakoriságú, a krumpli, a rizs és a tésztafélék magas glikémiás indexű besorolást kaptak. Kevés bennük a rosttartalom, gyorsan felszívódó, finomított lisztekkel variált szénhidrátokat tartalmaznak.”

Pados Gyula hozzáfűzte, nem magas a glikémiás indexe a hüvelyeseknek, a zöldségeknek és a teljes őrlésű gabonaféléknek.

Kiderült az elmúlt öt évben, hogy a gyümölcsben lévő gyümölcscukor, a fruktóz éppen úgy zsírsavakká alakul a májban, mint a glükóz, ezért az édes gyümölcsöket - szőlő, banán, édes őszibarack –, és a tiszta gyümölcsitalokat is korlátozni kell – hívta fel a figyelmet a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke.

„Összefoglalva tehát három fontos pillér van: a fehér kenyér, krumpli, tészta csökkentése, az édes gyümölcsök és -italok csökkentése, valamint a kalóriabevitel csökkentése, nőknél 1200, férfiaknál 1500 kalóriára” - hangsúlyozta Pados Gyula.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×