eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Novák Katalin: a család nem probléma, hanem megoldás

Ritka dolog, hogy a családot nem problémaként, hanem megoldásként mutatják be nemzetközi fórumokon - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) éves szakpolitikai fórumán Párizsban szerdán az MTI-nek.

A párizsi székhelyű szervezet legjelentősebb rendezvényén az államtitkár a demográfiai helyzettel és a gyerekek jövőjével, illetve készségfejlesztésével foglalkozó nemzetközi vitafórumokon szólalt fel.

Elmondta, hogy a családok középpontba helyezését hangsúlyozta mindkét előadásában, miután a családok támogatásával segíthető leginkább az, hogy a gyerekek minél jobb körülmények között nőjenek fel és egyben a demográfiai növekedés is befolyásolható legyen pozitív irányban. Példaként említette a magyar kormány otthonteremtési programját, a családbarát adórendszert, az ingyenes gyermekétkezetést és tankönyveket, valamint a gyed extrát.

Novák Katalin kiemelte: a beszélgetések résztvevői egyetértettek abban, hogy a digitalizáció korában nagyon fontos, hogy a gyerekek rendelkezzenek olyan készségekkel, amelyekkel a lehető legversenyképesebb munkalehetőségekhez juthatnak. Ugyanakkor nagyon nehéz már azt is megmondani, akár öt év múlva mik lesznek a munkaerőpiaci kihívások, és melyek lesznek azok a tanulható szakmák, amelyekre akkor még szükség lesz - mondta.

Hozzátette, a családban elsajátítható szociális készségek - köztük a tolerancia, az alkalmazkodás vagy a másokra való odafigyelés - viszont olyanok, "amelyekre száz évvel ezelőtt és száz év múlva is szükség lesz". Ezek elsajátítását is segítheti az iskola, például az etikaoktatással vagy a családi életre neveléssel - mutatott rá az államtitkár. Novák Katalin azt is hangsúlyozta, hogy a szülők a neveléssel olyan készségeket is át tudnak adni, amelyek a munkaerőpiacon is jól hasznosíthatók.

A menekültekkel kapcsolatos toleranciát érintő újságírói kérdésre az államtitkár a vitafórumon elmondta, hogy a magyar kormány "a jelenkor egyik legnagyobb kihívásának tartja a népvándorlást", amelyben el kell különíteni a gazdasági bevándorlókat a menekültektől. Közölte, az ország az eltartó képességére és a magyar emberek érdekeire tekintettel képviseli következetesen az álláspontját.

A Magyarországon menekültstátussal élők viszont nemcsak a minden magyar állampolgárnak is járó juttatást kapják meg, hanem a gyerekek integrációját segítő programokban is részt vehetnek - emlékeztetett az államtitkár. A "már velünk élők" elfogadásának tanításával kapcsolatban pedig felhívta a figyelmet a romaintegrációs stratégiára, valamint a roma kultúra és történelem oktatására, amely minden gyerek számára kötelező Magyarországon, s amely a romák önérzetének erősítéséhez is hozzájárul.

Novák Katalin szerint Magyarország kiválóan tölti be idén az OECD Hét alelnöki posztját, és örömét fejezte ki amiatt, hogy 12 magyar felszólaló között a kormányzati oldal mellett sokan érkeztek a civil, a tudományos és a vállalati világból.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×