eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A magyarok is bevezetnék nyáron a sziesztát

Egyre nehezebben tűrik a nagy nyári hőséget a magyar lakosok - derül ki egy felmérésből. A kutatás adatai szerint a férfiak viselik a legnehezebben, nagy részük ugyanis nyáron is a szabadban dolgozik. Sokan támogatják az ebéd utáni úgynevezett szieszta bevezetését - mondta az MTA Szociológiai Kutatóintézet szociológusa.

„Vannak olyan emberek, akiknek hiába adunk tanácsokat, a munkakörük lehetetlenné teszi, hogy nyáron a legnagyobb melegben kerüljék a kockázatokat. Ők a szabadban dolgozó emberek, többségében férfiak, és nagyobb kockázatot viselnek” - mondta Antal Z. László szociológus.

Hozzátette: a férfiak közel felének van olyan munkaköre, amely nyáron is arra kényszeríti őket, hogy a szabadban legyenek. A nőknél ez az arány csupán 27%.

„A férfiak ráadásul elég nagy arányban, több mint 2 órát tartózkodnak a szabadban a déli órákban. Ők többnyire gépkocsivezetők, biztonsági őrök, mezőgazdasági munkások, útépítők és tetőfedők” - részletezte a szociológus.

Mint mondta, az iskolai végzettség nagy mértékben befolyásolja ezt a kockázatot.

„Magától értetődően minél magasabb végzettségű valaki, annál inkább védett, fedett helyen tartózkodik ezekben az órákban. A nők és férfiak között ebben nincs különbség, mind a nők, mind a férfiak 70%-a fedett helyen dolgozik a nyári órákban is” - hangsúlyozta a szakértő.

Antal Z. László szerint felmerült a szieszta gondolata is a felmérésben.

„A válaszadók 21%-a nem foglalt állást ebben a kérdésben, mert nem volt róla elég információja, de a megkérdezettek 50%-a egyetértett a szieszta bevezetésével. A hőség, a hideg és az UV-sugárzás elviselésével kapcsolatos kérdésekre többségében azt válaszolták, hogy a hideget viselik a legjobban, majd a hőséget és legkevésbé az UV-sugárzást” - jegyezte meg Antal Z. László.

A szociológus azt is elmondta, hogy a lakosság meglepően magas arányban adta azt a választ, hogy a kormány intézkedéseinek szerepe lehet a hőség elviselésében.

„Az is kiderült, hogy a lakosság szerint a jelenleginél jobban kellene védeni a gyerekeket az UV-sugárzástól, ezt a válaszadók 90 %- támogatta, de ugyanennyien támogatták azt is, hogy a jelenleginél jobban kellene védeni a szabadban dolgozók egészségét. A legkevesebb támogatottságot a legszigorúbb intézkedés kapta: az emberek nem szeretnék, ha UV-riasztások esetén korlátoznák a szabadidős programok szervezését” - mondta Antal Z. László szociológus az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×