eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Kötelezettségszegési eljárás, cafeteria, orosz függés – a nap hírei

Magyarország ellen is újabb szakaszba lépett az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás. A cafeteria készpénzesítési lehetőségeinek vizsgálatára kérte a nemzetgazdasági minisztert a kormány. A külgazdasági és külügyminiszter szerint nehéz függetleníteni Európát az orosz energiaforrásoktól ameddig az uniós tagországok sem tartják be a rájuk vonatkozó brüsszeli szabályokat.

Több uniós tagállam, köztük Magyarország ellen is újabb szakaszba lépett az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás, a külföldiek földvásárlásának szabályozása miatt. Brüsszel közben kötelezettségszegési eljárást indított a roma gyermekek iskolai szegregációja miatt is Magyarország ellen. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált az első bejelentésre, hogy a magyar és a brüsszeli álláspont távol áll egymástól, a másodikat pedig értelmezhetetlennek nevezte.

A cafeteria készpénzesítési lehetőségeinek vizsgálatára kérte a nemzetgazdasági minisztert a kormány - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János szólt arról is: összesen 787 milliárdot fordít az állam jövőre a közszféra dolgozóinak béremelésére. A miniszter beszélt arról is, hogy a paksi atomerőmű-bővítés ügyében pénteken a versenyjogi biztossal tárgyal Brüsszelben.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nehéz függetleníteni Európát az orosz energiaforrásoktól ameddig az uniós tagországok sem tartják be a rájuk vonatkozó brüsszeli szabályokat. Szijjártó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: célszerű lenne, ha Európa javítaná viszonyát Moszkvával, hiszen az orosz nyersanyag és az uniós technológiai tudás hasznos együttműködést jelenthet.

Ötszörösére emeli a kormány a nagyvállalati beruházási támogatás keretét. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sikeresnek nevezte a nagyvállalati beruházási támogatást. Péntektől 15 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások.

A Miniszterelnökség államtitkára szerint már érdemben tudnak támogatni több nemzetgazdasági szempontból kiemelt célkitűzést a megújult takarékszövetkezetek. Németh Lászlóné a célkitűzések között egyebek mellett az uniós és hazai források eljuttatását említette a vidéki kis- és közepes vállalkozásokhoz.

Tovább nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben 6 százalék alá csökkent a munkanélküliség a február-áprilisi időszakban. A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint egy év alatt 73 ezerrel csökkent az állástalanok száma, és 5,8 százalékosra mérséklődött a munkanélküliségi ráta.

Megérkezett a 3-as metró első felújított szerelvénye a BKV Kőér utcai járműtelepére. A BKV és a Metrovagonmas tavaly augusztusi megállapodása alapján az orosz cég majdnem 69 milliárd forintért végzi el a 37 - egyenként hat kocsiból álló - szerelvény felújítását.

Javítaná a kötött pályás és a kerékpáros közlekedés feltételeit a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár azt mondta: az elmúlt években megkezdett kerékpáros fejlesztések többsége 2019-ig, a vasúti fejlesztések zöme pedig 2020-ig befejeződik Magyarországon.

A ferencvárosi tömb rehabilitációs program nyerte el a Nemzetközi Ingatlan Szövetség legkiemelkedőbb elismerését. A szakma Oscar-díjának számító nemzetközi nívódíjat 61 éves fennállása során elsőként kapta magyar pályázat a településfejlesztési kategóriában. Bácskai János polgármester az InfoRádióban úgy vélte: ezzel az 1990-as években elkezdett 9. kerületi program folyamatosságát ismerték el a szakma képviselői.

Összecsapások voltak a munkajogi reform elleni tiltakozó felvonuláson Párizsban. A rendőrség 12 embert állított elő. Eközben nyolcadik napja folytatódik az olajfinomítókban, a kikötőkben és az atomerőművekben a szakszervezeti konföderáció által meghirdetett sztrájk.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×