eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A depresszió a 21. század új népbetegsége

A depresszió a 21. század új népbetegsége

A világon a második leggyakoribb népbetegség a depresszió. 20. alkalommal rendezték meg a Magyar Pszichiátriai Társaság Vándorgyűlését, ahol a tömeges betegszám kezelésének új eszközeiről is beszámoltak a szakemberek.

„Ez egy szakmai találkozó, amelyre várjuk a nővéreket, a szociális munkásokat, a pszichológusokat és természetesen a pszichiátereket is” - mondta Purebl György, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

Hozzátette: elsősorban szakmai előadások lesznek a vándorgyűlésen, de nagyon fontos üzeneteket fogalmaznak meg a közösségek számára is.

A depresszió a 21. század új népbetegsége

„A leglényegesebb üzenet, hogy egyes mentális zavarok annyira gyakorivá váltak a 21. században, hogy óriási népegészségügyi problémát jelentenek. A depresszió ma már a második leggyakoribb népegészségügyi probléma Európában és az egész világon, csak a szív- és érrendszeri betegségek előzik meg. Minden negyedik nőnek és minden nyolcadik férfinak van esélye arra, hogy az élete során legalább egyszer depressziós legyen” - fogalmazott a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

Purebl György elmondta: nagyon sokszor testi betegségekkel szövődik a depresszió és amellett, hogy a testi betegségek prognózisát rontja, 50 százalékkal megnöveli a kezelési költségeket is, ha valaki depressziós.

„A depressziós betegek az esetek nagy részében nem a pszichiátriai ellátásba jelentkeznek, hanem az egészségügyi ellátás egyéb színterein bukkannak fel, mert pszichiáterhez fordulni stigmatizáló” - mutatott rá Purebl György.

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke azt is elmondta, hogy az idei vándorgyűlés fő témája a pszichiátria jövője.

„Úgy tűnik, a 21. század a pszichiátriai betegségek évszázada lesz, tehát a pszichiáterek munkájára szükség van. A pszichiátriának azonban megújulásra is szüksége lenne, sokkal inkább láthatóvá kell válnia a többi szakma felé, hogy miben képes segíteni a pszichiáter például egy belgyógyásznak vagy neurológusnak” - mondta Purebl György.

Hozzáfűzte: új eszközökre is szüksége van a pszichiátriának a betegségek kezeléséhez.

„Nemcsak új gyógyszerekről vagy pszichoterápiás eljárásokról van szó, hanem gyökeresen új eszközökről, amelyek általában a Telemedicina eszközei közé csoportosulnak, vagyis interneten keresztül nyújtott terápiás eszközöket jelentenek" - mondta a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke. 

Purebl György szerint az ellátórendszerek sehol nincsenek felkészülve ekkora tömegű betegre, Magyarországon pedig különösen rossz a helyzet, mert nálunk nagyon kevés a szakemberek száma és ők is elfogynak, felszívják őket a nyugat-európai pszichiátriai ellátórendszerek.

„Az interneten nyújtott terápiák áthidaló megoldást jelenthetnek a betegek jelentős részének, erről nagyon sok szó lesz most a kongresszuson. Ha a beteg motivált arra, hogy terápiát vegyen igénybe, akkor az internetes terápia is éppolyan jó, mint a személyes” - mondta Purebl György, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×