eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Uber-vita az Országgyűlésben

A kormánypártok a tüntető taxisok mellé álltak az Uber ellenében, az ellenzéki frakciók szerint azonban elhibázott a módosítási javaslat. Az Uber betiltásáról kezdett parlamenti vitáról bővebben csütörtök este fél 8-tól, az InfoRádió Parlamenti Patkó című magazinjában hallhatnak.

Előterjesztői expozéjában Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára aláhúzta, hogy az javaslat a legálisan dolgozó, adófizető taxisok érdekében kezdeményezi az eddigieknél is keményebb szankciók bevezetését.

"Az előírásokat szándékosan figyelmen kívül hagyó és ezzel jogosulatlan versenyelőnyhöz jutó vállalkozásoknak nincs helye a taxiszolgáltatások piacán."

Az előterjesztés értelmében a hatóságok blokkolhatnák az Uber vagy a hasonló szolgáltatást nyújtó alkalmazások honlapját, 9 büntetőponttal, majd újabb jogsértés esetén jogosítványuk fél éves bevonásával sújthatnák az engedély nélküli sofőröket, továbbá a jogellenes tevékenységre használt személygépkocsit elsőként hat hónapra, majd – újabb eset nyomán – akár három évre is kivonhatnák a forgalomból.

László Tamás, a Fidesz vezérszónoka reményét fejezte ki, hogy a módosítás után elindulhat a személy-fuvarozási piac, az innovációra jóval nyitottabb reneszánsza.

"A törvény érvényesíti az egyenlő felek között történő fair verseny elvét. Mindazonáltal a fenti elv rögzítése nem hitelteleníti a tényt, hogy maga az Uber vagy a hozzá hasonló elven működő szolgáltatások, mint szolgáltatás versenytársait megelőzheti mind mentalitásban, mind átláthatóságban, mind az utasokhoz való hozzáállásban, mind a technológiai fejlettségben."

Tóth Bertalan, az MSZP részéről azonban úgy látta, hogy a helyzet megfelelő szabályozására, nem az újítások betiltására volna szükség.

"Az, hogy ezekre a problémákra az a megoldás, hogy betiltjuk és ellehetetlenítjük és blokkoljuk a weboldalt, ez elfogadhatatlan."

A jobbikos Staudt Gábor maga is rossz válasznak tartotta az előterjesztést a kialakult helyzetre.

"Így ebben a formában bár egyet tudunk érteni nagyon sok probléma-felvetéssel de csak tartózkodni tudunk."

Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka úgy vélte, hogy a kabinet képtelen felfogni a mai világot.

"Nem a taxisok monopóliumának védelmére volna szükség, hanem egy olyan szabályozásra, ami kikényszeríti az Uber adózását de kihasználja annak innovációs és társadalmi hasznát."

A frakció nélküli kis-pártok közül a Demokratikus Koalíció szerint tisztességes szabályozással kellene megoldani a taxisok és az Uber vitáját, az Együtt engedélyezné az Uber működését, hogy az utasok dönthessék el mivel akarnak közlekedni, a PM ostoba lépésnek tartotta az Uber betiltását, a liberálisok pedig az alkalmazás legalizálását szorgalmazták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×