eur:
393.11
usd:
363.56
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Az MSZP szerint a jövő évi büdzsé szemfényvesztés, a Fidesz szerint garancia

A szemfényvesztés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét az MSZP elnök-frakcióvezetője szerdán a parlamentben.

Tóbiás József a törvényjavaslat általános vitájában úgy értékelte, a 2017-es

költségvetés egy a gazdagokat még jobban támogató évet vetít előre, az emberek többségének azonban semmilyen reményt nem ad helyzete megváltozásához.

Az MSZP vezérszónoka azt mondta, alapjaiban elhibázott a büdzsé, a társadalom kettészakítottságát és Magyarország régiós országoktól való lemaradását erősíti.

Az ellenzéki politikus szerint semmi sem látszik a több pénzből az oktatás területén, míg a nyugdíjemelés mértéke megalázó. Jelezte, az MSZP a szociális területre, az oktatásra és az egészségügyre szán több forrást és ezt kezdeményezve nyújt be átfogó költségvetési módosítócsomagot.

Fidesz: mindenki léphet egyet előre

A 2017-es költségvetés garantálja, hogy mindenki egy újabb lépést tehessen előre - mondta Szűcs Lajos, a Fidesz vezérszónoka a jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerdán kezdődött parlamenti vitájában.

Az intézkedések közül kiemelte, hogy csökken a tej, a tojás és a baromfihús, továbbá az éttermi és az internetszolgáltatások áfája.

2017 a lakásépítés éve lesz Magyarországon - folytatta a kormánypárti képviselő -, a költségvetés ugyanis több mint 200 milliárd forintot fordít az otthonteremtés támogatására.

Mindez komolyan érinti az államháztartás bevételi oldalát, de a kormánynak nem áll szándékában felpuhítani a büdzsét - mondta Szűcs Lajos.

KDNP: a családok számára ilyen kedvező büdzsé még nem volt

A családok számára olyan kedvező költségvetést, mint a jövő évi, a polgári kormány még sosem tudott beterjeszteni - hangsúlyozta Hargitai János, a KDNP vezérszónoka a 2017-es büdzséjavaslat szerdai, parlamenti vitájában elmondott felszólalásában.

Beszélt arról, hogy az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével egy átlagos család évente mintegy 35-40 ezer forintot takaríthat meg. Növekszik a kétgyermekesek adókedvezménye, az otthonteremtési lehetőségekre pedig összesen 211 milliárd forintot szán a kormány - sorolta.

A kormánypárti képviselő hangsúlyosan szólt arról, hogy jövőre 1600 milliárd forintnyi hazai forrás szolgálja a fejlesztéseket, és azt is kiemelte, hogy az Orbán-kormány 2010 óta mindig tartani tudta a büdzsék sarokszámait.

Jobbik: a kiszáradt gazdaság költségvetése a jövő évi

A "kiszáradt gazdaság" költségvetésének tartja a jövő évi büdzsét a Jobbik.

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt vezérszónoka szerdán az Országgyűlésben a törvényjavaslat általános vitájában úgy értékelte, hogy számos ponton "szakmai blődlik" szerepelnek az előterjesztésben.

Újra biankó csekket kérnek, mint az elmúlt hat évben sokszor - mondta az ellenzéki politikus, aki azt kérdezte: ez már a polgári Magyarország vagy lesz még rosszabb?

Szóvá tette, hogy még a 2015-ös büdzsével sem számoltak el, és így, zárszámadás nélkül adta be kormány a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslatot, ráadásul április végén szerinte a megfelelő pénzügyi adatok sem álltak rendelkezésre.

Kitért arra is, hogy az áfacsökkentés egy átlagos család fogyasztói kosarának 6-7 százalékát érinti csupán.

LMP: ez a leszakadás és a magánérdekek költségvetése

A további leszakadás és a magánérdekek költségvetésének nevezte a 2017-es büdzsét Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka szerdán az Országgyűlésben.

Az ellenzéki párt képviselője úgy vélte: ez a költségvetés a ma rendelkezésre álló alternatívák között a legrosszabb választás, rossz döntéseket tartalmaz rosszul kitűzött célok érdekében, nem old meg sürgető problémákat és nem segít Magyarországon.

"Ez a további leszakadás és szétszakadás költségvetése, nem jó másra, mint növelni a szakadékot a kormány kedvezményezettjei és mindenki más között. Ez a költségvetés a magánérdekek költségvetése, a kormány írta, de a szerzők kezét oligarchák fogták és irányították" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: az LMP azt bizonyítja majd a költségvetés vitájában, hogy van másik út, van alternatíva, és igenis ki lehet vezetni Magyarországot, abból a zsákutcából, ahová az elmúlt években jutott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×