eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Folytatódhat a lakáspiac élénkülése

Tovább folytatódhat a lakáspiac élénkülése. A CSOK és a lakásáfa csökkentése, vagyis az új lakások 5 százalékos áfaterhe a hitelpiacot is beindíthatja a szakértők szerint.

A tavalyi további növekedés után az FHB Lakásárindexe alapján a lakásárak a 2008 elején tapasztalható szinten állnak, mindössze 1,5 százalékkal maradva el a válság előtti csúcstól – mondta Tokodi Gábort. Az FHB vezérigazgató-helyettese hozzátette: az új és használt lakásoknál is van áremelkedés, de területi alapon is megfigyelhető differenciálódás.

„Azokon a területeken, Budapest, illetve Győr, ahol a válság alatt az ingatlanértékek növekedtek vagy megtartották az értéküket, ott a növekedés alacsonyabb volt, de Közép-Magyarországon vagy a dél-alföldi régióban most egy erőteljesebb növekedés mutatható ki.”

Tokodi Gábor szerint jelenleg kevés az olyan ingatlan, amelyekre a CSOK-ot igénybe lehet venni, az érdeklődők körülbelül fele magánerős építkezésbe szeretne kezdeni.

„Az érdeklődés hatalmas. A piacon jelenleg azonban kevés olyan, új, ingatlan van, amire a 10-20-10-es CSOK igénybe vehető.”

Az elmúlt időszakban alapvetően készpénzért vettek lakást, de Csűrös Csanád, a Net Média Zrt. üzletfejlesztési igazgatója úgy látja, hogy ezen a területen lehet változás.

„A trend az, hogy egyre többen vesznek fel lakáshitelt, a folyamatot tovább erősíti a CSOK és az áfacsökkentés.”

Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy bár az ingatlanárakban már valóban elértük a 2008-as szintet, a volumenekben még jelentős elmaradás van.

„2006-ban, 2007-ben és 2008-ban csak Budapesten 8-10 ezer lakást építettek fejlesztők, ehhez képest tavaly összesen kétezer lakás épült vállalkozói céllal.”

A szakember a használt lakáspiacon országos szinten 150 ezer tranzakcióra számít. Az új építésű lakásoknál pedig erre az évre egy 4-5 ezres tételt vár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×